Emmanuel Ohene Boafo neemt afscheid van het ensemble

zo 28 nov

Na drie jaar neemt acteur Emmanuel Ohene Boafo afscheid van het ensemble van Het Nationale Theater. Met zijn fantastische acteerprestaties in o.m. Sea Wall (waar hij de Louis d'Or voor won) en Trojan Wars sluit Emmanuel zijn periode bij Het Nationale Theater met glans af. 

In 2017 leerden wij Emmanuel Ohene Boafo kennen als stagiair. Daarvoor had hij zijn eerste speeluren gemaakt bij DEGASTEN (Voorheen JongRAST), waar hij onder andere in de producties Runnin’ Blue, I Don’t Care en Wall to Wall te zien was geweest.

Bij het Het Nationale Theater schitterde Emmanuel voor het eerst in de voorstelling Ondertussen in Casablanca in de regie van Jeroen De Man, waar hij de Guido de Moorprijs voor won - de publieksprijs voor het meest veelbelovende jonge acteertalent van Het Nationale Theater. Daarnaast speelde hij ook in Neelie! van Toneelgroep Suburbia (Julia Bless).

Ensemble

Toen hij een jaar later afstudeerde aan de Toneelacademie in Maastricht trad hij direct toe tot het ensemble van Het Nationale Theater. Als lid van het ensemble was hij onder meer te zien in De hereniging van de twee Korea’s (2018) van Eric de Vroedt, Cinema (2018), De wereld volgens John (2019), Sexual Healing (2019), Sea Wall (2020) en Trojan Wars (2021).

"De ontspanning die Emmanuel met Sea Wall heeft bereikt, bereikt een acteur vaak pas na jaren.”Eric de Vroedt, artistiek leider van Het Nationale Theater

Sea Wall

Tijdens de eerste golf van de coronapandemie leverde Emmanuel een fantastische prestatie in de solovoorstelling Sea Wall, waarvoor hij in 2021 als jongste acteur ooit en eerste zwarte mannelijke acteur de felbegeerde Louis d'Or (voor 'meest indrukwekkende mannelijke dragende acteursrol') in ontvangst mocht nemen.

Aristiek leider Eric de Vroedt zei daarover: “Sea Wall is haast per ongeluk tot stand gekomen. Door corona hadden we het project Het Nationale Theater speelt altijd opgezet, waarbij de acteurs uit ons ensemble solo's en kleine voorstellingen zouden spelen. Toen we de tekst van Simon Stephens tegenkwamen, dachten we: wat zou het cool zijn om Emmanuel die tekst in het Engels te laten doen, met Erik Whien als regisseur. Dat bleek een gouden greep.[...] Ik wist dat hij iets extra’s aan deze rol kon geven. En hij deed het fantastisch."

Bedankt!

Wegens de coronamaatregelen kwam de theatertour van Trojan Wars - en daarmee de laatste HNT-productie waar Emmanuel Ohene Boafo in speelde - afgelopen zaterdag (voorlopig) tot stilstand. Wij wensen Emmanuel ongelofelijk veel succes in de rest van zijn carriere en bedanken hem voor de mooie jaren in ons ensemble! ❤️