Eric de Vroedt

Eric de Vroedt is sinds 2018 artistiek directeur van Het Nationale Theater. Hij werd in 1972 in Rotterdam geboren, woont momenteel in Amsterdam en studeerde aan de Toneelschool Arnhem.

Regisseert dit seizoen Leedvermaak trilogie en The Nation

Biografie

Na het grote succes van het omvangrijke Mightysociety-project (2004-2012) (een tiendelige serie toneelvoorstellingen over brandende, actuele en maatschappelijke kwesties), voorstellingen bij Toneelgroep Amsterdam (Na de zondeval (2012), De Entertainer (2014) en Koningin Lear (2015)) en gastregies bij Schauspielhaus Bochum (Freitag (2014), Leas Hochzeit (2015) en Stiller (2016)), trad Eric de Vroedt (Rotterdam, 1972) in 2016 als regisseur en artistiek leider toe tot Het Nationale Theater. Bij Het Nationale Theater regisseert hij naast zelfgeschreven teksten ook hedendaags en nieuw geschreven repertoire. Zijn voorstellingen kenmerken zich door een scherp maatschappelijk engagement en een opgeschroefde, gestileerde speelstijl, afgewisseld met momenten van emotionele introspectie.

In 2017 en 2018 maakte hij o.a. de voor het Theaterfestival genomineerde voorstellingen Race (Romana Vrede won hiervoor de Louis d’Or) en het met de Toneelschrijfprijs bekroonde The Nation: “een zeer gelaagde, meeslepende theateravond die het idee van de schouwburg als brandpunt van maatschappelijk debat nieuw leven inblaast” (Theaterkrant).

Het brede engagement van Eric de Vroedt is in al zijn werk terug te vinden. In januari 2019 reflecteerde De Vroedt in een toespraak op de betekenis van kunst en cultuur in de hedendaagse stad. Hij sprak over de kloof tussen centrum en periferie, over rijk versus arm, randstad versus provincie en kil professionalisme versus hartverwarmend amateurisme. “Mijn stellige overtuiging is dat we deze groeiende kloof niet mogen accepteren. Als we vijftig jaar na De Tomaten De Gele Hesjes op het Leidseplein of Het Lange Voorhout willen voorkomen, moeten we dringend op zoek naar wat ons bindt. Laat ons in godsnaam bruggen bouwen! Niet per se ter verzoening of ‘om de boel bij elkaar te houden’ maar om een echt gesprek tussen beide oevers mogelijk te maken.”

Deze overtuiging is gezichtsbepalend voor Het Nationale Theater waarvan Eric de Vroedt sinds 2018 artistiek directeur is.

Eric de Vroedt maakte bij HNT: Race (2017), The Nation (2017), De hereniging van de twee Korea’s (2018), We zijn hier voor Robbie (2018), De wereld volgens John (2019) en The Children (2019). Momenteel werkt hij aan de Leedvermaak trilogie die dit seizoen te zien is.

De komende jaren zal hij zich vooral toeleggen op zelfgeschreven stadsprojecten, zoals Big Pharma.

Regisseert dit seizoen: 

Leedvermaak trilogie (uitgesteld i.v.m. Covid-19)
De Leedvermaak trilogie is een lichtvoetig, wrang en ontroerend familieverhaal van Judith Herzberg. Een toneelmarathon in de regie van Eric de Vroedt en in samenwerking met Asko|Schönberg.
Het Nationale Theater speelt altijd
Sommige mensen zijn voor het geluk geboren. Tom Pain hoort niet bij die mensen. Vrijuit associërend deelt hij met het publiek zijn onalledaagse kijk op de dagelijkse worsteling die de zoektocht naar geluk voor mensen als hij elke dag weer is: rauw, ongepolijst en kwetsbaar. Deze solo was dé hit van het Edinburgh Fringe Festival 2004. Guardian-recensent Lynn Gardner noemde het tien jaar later “nog altijd de beste monoloog die ik ooit heb gezien.”
Het Nationale Theater speelt altijd
In 2019 schreef Joeri Vos de voorstelling De wereld volgens John. Op verzoek van de acteurs keert hij terug naar de Duindorpse huiskamer van Corry, Senior en Vlampie voor hun commentaar op het coronavirus, de 5G-zendstations die nu overal in hun Den Haag worden neergezet en de Chinese viruslaboratoria waar waarschijnlijk meer is misgegaan dan de mainstream media ons willen vertellen. Soms misschien wat té recht door zee, maar altijd met het hart op de goeie plek.
Het Nationale Theater speelt altijd
Tot maart was het de normaalste zaak van de wereld: een kaartje kopen, je jas aantrekken, naar het theater haasten, je plek opzoeken, wachten tot het donker wordt, kijken en luisteren naar acteurs die een voorstelling spelen. Door het coronavirus weten we weer hoe bijzonder theaterbezoek het is om elkaar in het theater te ontmoeten. Samen te zijn. Magne van den Berg schreef een liefdesverklaring aan jou, het publiek, die in deze tijd nóg meer op zijn plaats is.
Het Nationale Theater speelt altijd
Na de Eerste Wereldoorlog waarde een virus door Europa, dat vijf miljoen mensen in een mysterieuze slaapziekte hulde. In de jaren zestig bleken zij door behandeling met een Parkinson-medicijn voor korte tijd te ontwaken. Oliver Sachs schreef over deze ziekte en de revolutionaire behandeling Awakenings, verfilmd met o.a. Robert De Niro en Robin Williams. Harold Pinter schreef gebaseerd op Sachs’ verhaal de eenakter Een soort Alaska, waarin een vrouw na dertig jaar slapen ontwaakt.