Wie we zijn

Wij zijn Het Nationale Theater

Het Nationale Theater in Den Haag is het grootste reizende theatergezelschap van Nederland en maakt voorstellingen voor het hele land. We maken met ons eigen jeugdtheatergezelschap HNTjong als enige landelijke theaterorganisatie voorstellingen voor alle leeftijden. We zijn ook drie theaters in Den Haag. Het Nationale Theater bezoek je in de Koninklijke Schouwburg, Theater aan het Spui en Zaal 3.

Wat we willen bereiken 

In onze zalen komen mensen samen. Beleef de Koninklijke Schouwburg, Theater aan het Spui en Zaal 3. Plekken met een eigen karakter, maar bij alle drie maak je samen iets mee. Een voorstelling is ook een voorstel, een suggestie. We stellen voor hoe het niet moet en wel kan. Of andersom. We schieten uit, maken het vreemde normaal en de norm steeds vreemder. We herdenken ons gedeelde verleden en we vieren de feesten die ons binden.   Meer over dit verhaal lees je hier of bekijk al onze producties van dit seizoen.

Den Haag, Roerig en Scheef

We zitten in Den Haag, de stad van Vrede en Recht, tussen de ministeries en het politieke schouwspel–daar moeten we iets mee. Dit komt samen in onze zalen: praat mee over macht en onmacht, herken eenzaamheid en vier de vreugde. Klassieke stukken krijgen een draai en verhalen van toen blijken nu ook te gelden. Nieuw talent wrikt los wat vastzit en dat is belangrijk, zeker in deze stad.   Nieuwe stemmen vertellen verhalen die je niet eerder hoorde, maar misschien wel herkent. Wij helpen makers met de blik op oneindig, om hun beste werk te laten zien. 

Meer over talentontwikkeling

 

Dit is jouw plek

Thuis is waar je jezelf kan zijn en bij ons kan dat ook. Kinderen, jongeren en volwassenen maken steeds opnieuw kennis met theater. Mensen met een beperking, zichtbaar of onzichtbaar mogen geen belemmering ervaren om naar het theater te komen. We onderzoeken samen hoe een theaterbezoek zo prettig mogelijk is. We veranderen de stoelen, het licht, het geluid, verzorgen audiodescriptie, en regelen een gebarentolk. In de zaal vind je je eigen plek, ook als je gewoon voor de lol komt. Welkom, er gebeurt van alles en naderhand praten we na.   

Neem plaats, maak mee 

Wat we doen

Het Nationale Theater maakt en geeft ruimte

Het Nationale Theater maakt producties die in Den Haag en op landelijke podia te zien zijn. In onze drie eigen Haagse theaters laten we die producties zien, maar ook nog veel meer. We bieden namelijk podium aan gezelschappen uit het hele land. In onze zalen komen mensen samen voor alles van cabaret tot toneel, van dans tot theatercolleges.  Via theater geven we een routekaart voor de buitenwereld, ons educatieteam leert hoe je kan kijken en vooral dat je álles mag zien.

Bekijk alle voorstellingen

Waar we voor staan 

Het Nationale Theater maakt voorstellingen voor het hele land

Theater is na-apen, is voorleven, is bespotten, is liefhebben. We bewerken klassieke stukken en laten zien hoe verhalen van toen nu ook gelden. We praten hoopvol over onze gemankeerde samenleving, maar ook over seks en groei. Ontrafel macht en onmacht, herken eenzaamheid en vier de vreugde. Bakkelei, lach de avond vol, maak poëzie punk. We gebruiken verbeelding voor wat we niet zijn, humor als troost voor wat we wel zijn. We laten ook voorstellingen zien met een blik op de horizon, die bestaande regels breken, nieuwe wegen aanleggen. Dromen is noodzakelijk, daarmee vinden we de toekomst uit.  

 

"Bakkelei, lach de avond vol, maak poëzie punk."

 

We zijn radicaal vriendelijk

We ontvangen publiek met open armen, in onze huizen maak je mee. 

We zijn vriendelijk radicaal

We zitten tussen de ministeries en het politieke schouwspel–daar moeten we iets mee. 

We zijn actief en betrokken in de stad en in het land

We herdenken ons gedeelde verleden en vieren de feesten die ons binden. 

We blijven altijd nieuwsgierig

Nieuw talent wrikt los wat vast zit, we stellen ons voor hoe het niet moet en wel kan.