© Marijke de Gruyter

Trojan Wars

HNTjong & Het Nationale Theater
di 23 nov - zo 10 jul
di 23 nov 2021
-
zo 10 jul 2022

Trojan Wars is een moderne versie van een eeuwenoude oorlog. In een groots opgezette voorstelling vol visueel spektakel, Griekse mythologie, extase en avontuur speelt een topcast met een grote groep jonge acteurs meer dan honderd personages. 

Geselecteerd door Het Nederlands Theater Festival als één van de twaalf beste voorstellingen van dit theaterseizoen

★★★★★ NRC 
"Regisseur Noël Fischer levert met dit vijf uur durende oorlogsepos een meesterwerk af." 

★★★★★ TROUW
"Het Nationale Theater laat met Trojan Wars een absolute topprestatie zien."

★★★★ DE VOLKSKRANT 
"‘Trojan Wars’ is de ultieme theaterexperience"

Van de beroemde helden en heldinnen uit het klassieke Griekenland tot machteloze goden en verloren kindsoldaten. Stap in deze razende oorlogsmachine waar de emoties als een golf over je heen komen in deze filmische ervaring met een draaiend toneelbeeld vol verrassingen. Trojan Wars is een avond bingewatchen met de vibes en food van een festival.  

De moeder aller oorlogen 

Trojan  Wars  is geïnspireerd op het oudste oorlogsverhaal uit de geschiedenis:  De Ilias  van Homerus,  over de tien jaar durende oorlog tussen de Grieken en de Trojanen. Het Nationale Theater  maakt van deze moeder aller oorlogen een nieuwe, rauwe versie, waarin bekende vrouwelijke personages een stem en een eigen verhaal krijgen. 

Drie afleveringen bingewatchen 

Voor aanvang en tussen de afleveringen door zijn er acts, muziek en vegetarisch food . Het theater is één groot festivalterrein. 
 
1. “Happy Party” 
Een massale happy party  tussen de Grieken en Trojanen loopt ordinair uit de hand.  Een flirt tussen de Griekse Helena en de Trojaan Paris  begint  onschuldig,  maar  ontpopt zich  snel  tot een  vies  politiek spel.  De beroemde goden  roddelen en manipuleren, maar doen ondertussen wat  goden altijd doen. Niks.  
 
2. Slagveld bij Troje 
De Grieken varen naar Troje om Helena terug te halen.  Op het slagveld wordt er geleden en gesneuveld in een hopeloze,  eindeloze strijd. De voortrazende gekte van de oorlog  schaadt  steeds meer mensen. Geen enkel moreel anker blijft overeind. Helden,  soldaten, vrouwen,  kinderen;  niemand blijft gespaard.  
 
3. Onderwereld 
Na de dood rest de onderwereld, waar zielen eindeloos dwalen en levenden hun geliefden proberen terug te vinden. De rekening van wraak en woede is vereffend. Het verhaal van de verliezers verdwijnt. De overwinnaar is degene die de geschiedenis schrijft. Overleven heeft een prijs. Altijd. 

Trojan Wars 
Deze marathonvoorstelling van 5 uur inclusief pauzes is inclusief vegetarisch eten en drinken. In de pauzes zie, beleef en ervaar je allerlei acts. Exclusief te zien in Den Haag

Bram Suijker is genomineerd voor de Louis d’Or 2022 (prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol) voor zijn rol in Trojan Wars. 

In de media

★★★★★ NRC 
"Regisseur Noël Fischer levert met dit vijf uur durende oorlogsepos een meesterwerk af." 

★★★★★ TROUW
"Het Nationale Theater laat met Trojan Wars een absolute topprestatie zien."

★★★★ DE VOLKSKRANT 
"‘Trojan Wars’ is de ultieme theaterexperience"

PAROOL
"omdat Trojan Wars een perfecte jongerenvoorstelling is. Denk die vijf sterren er zelf even bij." 

★★★★★ Dagblad van het Noorden
"Hét theaterfeest van 2021. HNTjong betovert de zaal en alles daaromheen met gloednieuwe ouwe Grieken" 

Nominaties:

- Bram Suijker voor de Louis d’Or 2022 (prijs voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol) voor zijn rol in Trojan Wars. 
- Trojan Wars is geselecteerd als één van de twaalf beste voorstellingen van dit theaterseizoen.
- Trojan Wars is genomineerd voor de Gouden Krekel 2022 (Prijs voor de meest indrukwekkende jeugd en jongeren voorstelling)
- Noel Fischer is genomineerd voor de Regieprijs 2022
- Peer Wittenbols is genomineerd voor de Toneelschrijfprijs voor beste tekst.

Bekijk ook

Toneeltekst Trojan Wars

Bestel via deze pagina de volledige toneeltekst van de voorstelling Trojan Wars. Je kunt het boekje ophalen bij de kassa aan Schouwburgstraat 8 of bij de servicebalie tijdens je bezoek in de Koninklij…

De cast

Bram Suijker

Acteur

Emmanuel Ohene Boafo

Acteur HNT ensemble

Eva Zwart

Acteur

Merel Pauw

Acteur

Romana Vrede

Acteur HNT ensemble

Tessa Jonge Poerink

Acteur

Vanja Rukavina

Acteur

Yamill Jones

Acteur

Yela de Koning

Acteur HNT ensemble

Credits

regie: Noël Fischer  | tekst: Peer Wittenbols  | acteurs: Bram Suijker, Emmanuel Ohene Boafo, Eva Zwart, Merel Pauw, Romana Vrede, Tessa Jonge Poerink, Vanja Rukavina, Yamill Jones, Yela de Koning | Ensemble: Emilio Pramatarov, Gary 'Duimalot' Gravenbeek (choreografie), Jasmijn Hooijmaaijers, Jeffrey 'Creepashu' Loewenicht (choreografie), Marlotte Frowijn, Messalina Lize-Lotje Mahabier, Mitchell Folst, Rosa Weekers, Skeyenno Talany (choreografie), Vera de Vries en Studenten van ROC Mondriaan(DAPA) en NOVA College. 
 
 sounddesign: William Bakker  | toneelbeeld: Thomas Rupert & Roos Veenkamp | kostuumontwerp: Carly Everaert | lichtontwerp: Uri Rapaport  | regie-assistentie: Marjolein Polman | dramaturgie: Martine Manten  | regie experience: Dimphna van Kempen | regie ensemble: Kaja van Bruggen