Emmanuel Ohene Boafo wint Louis d'Or voor zijn rol in Sea Wall

zo 12 sep

Op zaterdag 11 september won tijdens het Gala van Het Nederlands Theater in Amsterdam Emmanuel Ohene Boafo de Louis d’Or, de prijs voor beste mannelijke hoofdrol. Emmanuel Ohene Boafo behoort tot het vaste acteursensemble van Het Nationale Theater en heeft deze prijs gewonnen voor zijn rol Alex in de monoloog Sea Wall. “Deze Louis d’Or draag ik op aan de Vergeten Helden die voor mij hebben gestreden en aan hen die hebben geluisterd.” aldus Boafo. De voorstelling Sea Wall werd geregisseerd door Erik Whien, een van onze vaste regisseurs. Vanaf 28 september is Emmanuel te zien in Trojan Wars

De Nederlandse Toneeljury zegt over zijn rol: “Emmanuel Ohene Boafo neemt de kijker mee in het persoonlijke verhaal van Alex en toont daarbij de vele emoties als hij het over zijn dochter, vrouw en schoonvader heeft. Door zijn open, liefdevolle spel komt de dood in deze voorstelling snoeihard binnen. Uit zijn lichaamsuitdrukking tekent zich een personage dat probeert vat te krijgen op deze tragedie, maar hier nog niet toe in staat is. Hij speelt dit subliem, met geen enkel gebaar of woord te veel. In deze intieme monoloog kun je zijn pijn en zijn strijd met die pijn, van zeer dichtbij ervaren. Dat is prachtig en onbeschrijfelijk verdrietig.”

Ook de Arlecchino werd in ontvangst genomen door een acteur van Het Nationale Theater. Jaap Spijkers maakte indruk op de jury in De Zaak Shell, een voorstelling van Anoek Nuyens en Rebekka de Wit. “Hoezeer je je ook hebt voorgenomen om het oneens met hem te zijn, met zijn innemende spel pakt Jaap Spijkers als CEO van Shell elke toeschouwer genadeloos in. Spijkers speelt hem vervaarlijk meerduidig: lange tijd lijkt hij vooral zachtaardig en begripvol, maar onverwacht komt hij indringend en scherp uit de hoek. Dat zorgt voor een uiterst verwarrende, bij vlagen zelfs ronduit verontrustende kijkervaring. Hij lijkt een innemende verbinder, maar wat schuilt er achter zijn rookgordijn van empathie, begrip en engagement?” aldus de Toneeljury. Aankomend seizoen is Jaap Spijkers te zien in Leedvermaak trilogie in regie van Eric de Vroedt. 

Natuurlijk feliciteren wij ook alle andere prijswinnaars: Naomi Velissariou, Sanne Samina Hanssen, The Need for Legacy, Anoek Nuyens & Rebekka de Wit, Theater Artemis, De Toneelmakerij & Silbersee, Nicole Beutler Projects en Jeffrey Meulman.