Onze theaters

Het Nationale Theater in Den Haag is het grootste reizende theatergezelschap van Nederland en maakt voorstellingen voor het hele land. Het maakt als enige landelijke theaterorganisatie voorstellingen voor alle leeftijden. Het Nationale Theater heeft drie theaters in Den Haag: de Koninklijke Schouwburg, Theater aan het Spui en Zaal 3. Hieronder lees je meer over de verschillende plekken waar je bij Het Nationale Theater over de vloer kunt komen.

Zaal 3

De Constant Rebecqueplein 20A, Den Haag

Zaal 3 is de meest verrassende zaal van Het Nationale Theater, gelegen in de culturele hub van het Energiekwartier in Den Haag, omringt door kunstruimte Nest en broedplaats de DCR. In Zaal 3 kunnen nieuwe makers experimenteren en samen met bezoekers komen tot verrassende nieuwe inzichten en boeiende resultaten. De focus ligt op toneel en performance, met cross-overs naar beeldende kunst, muziek, poëzie en filosofie. Inhoudelijke accenten zijn projecten uit de LHBTQIA+ gemeenschap en makers van kleur.

In Zaal 3 werken we aan talentontwikkeling, zo is werk van Arnhemse, Utrechtse, Amsterdamse en Maastrichtse theaterschoolstudenten te zien. Studenten krijgen de kans vlieguren te maken en misschien nog wel belangrijker: een publiek te vinden voor hun voorstellingen. Andersom maak jij als het publiek op een verrassende manier kennis met deze talenten, draag je bij aan de groei van nieuwe carrières en volg je van dichtbij de weg naar grotere zalen.

 

Voorstellingen en meer in Zaal 3

Theater aan het Spui

Spui 187, Den Haag

Theater aan het Spui is het vlakke-vloertheater gelegen aan het Spuiplein in Den Haag. Aan het Spuiplein, het culturele hart van de stad, bevinden zich naast Theater aan het Spui het huis voor podiumkunsten Amare, de Centrale Bibliotheek en Filmhuis Den Haag. 

Het theater, een ontwerp van architect Herman Hertzberger, beschikt over 2 zalen, de grote zaal met 360 stoelen en de kleine zaal met 170 stoelen. Bij Theater aan het Spui zijn voortdurend nieuwe toneelproducties uit het hele land te zien met bijzondere voorstellingen met muziek, dans en/ of toneel. Het theater is sinds de opening in 1993 uitgegroeid tot de huiskamer van Den Haag. In de foyer is er vaak zowel voor als na de voorstelling ruim de tijd voor een drankje en een praatje, na de voorstelling ook vaak met de acteurs.

Ook produceert Theater aan het Spui eigen voorstellingen en is het theater de plaats voor diverse festivals als Movies that Matter, Rewire, Crossing Border, Holland Dance Festival en kindertheaterfestivals De Betovering en Lentekriebels.

 

Voorstellingen in Theater aan het Spui

Koninklijke Schouwburg

Korte Voorhout 3, Den Haag 

Van de drie locaties is het grootste en oudste theater de Koninklijke Schouwburg. Oorspronkelijk gebouwd als vleugel van een stadspaleis, maar alweer meer dan tweehonderd jaar de plek om samen te komen bij een voorstelling. Daarnaast is de Koninklijke Schouwburg een centrale plek voor festivals, vieringen en herdenkingen, zoals 4 en 5 mei, Keti Koti, Dag van de Marrons, het Gnawa festival en de Nationale Herdenking 15 augustus 1945. Tijdens de grootschalige verbouwing van het Binnenhof spreekt de Koning de jaarlijkse Troonrede uit in de Koninklijke Schouwburg. 

De Koninklijke Schouwburg is sinds de bouw als 18e-eeuw stadspaleis sterk gemoderniseerd en gerenoveerd, waardoor het nu een waar stadspaleis voor iedereen is. Binnenin vind je de Grote Zaal (650 zitplaatsen), de meer intieme zaal, het Paradijs (74 zitplaatsen) en de klassieke foyers. De Koninklijke Schouwburg kent een gevarieerde programmering met aandacht voor onder meer toneel, opera, cabaret, familievoorstellingen en (klassieke) concerten. In restaurant Sol kan worden gereserveerd om voorafgaand aan een voorstelling heerlijk te eten om daarna rustig de zaal in te gaan. 

 

Voorstellingen in de Koninklijke Schouwburg

Het hele land

Reizende producties en programmering

Het Nationale Theater is hét reizende theatergezelschap van Nederland. Onze voorstellingen spelen door heel het land in meer dan 40 steden, van Meppel tot Maastricht. Daarom maken we per seizoen altijd voorstellingen die zo ‘gemonteerd’ zijn dat ze reisbaar zijn. Het decor, bijvoorbeeld, past dan in één vrachtwagen en is in een dag op- en af- te bouwen.

De ‘ruggengraat’ van onze tournees wordt gevormd door een hechte alliantie met onze partnertheaters in Groningen, Leeuwarden, Drachten, Zwolle, Nijmegen, Arnhem, Utrecht, Heerlen, Maastricht, Alkmaar, Amsterdam, Haarlem, Amstelveen, Den Haag, Rotterdam, Breda, Tilburg en Eindhoven. Samen vormen zij een netwerk van theaters door heel Nederland, met wie wij samenwerken om het publiek voor onze voorstellingen te vergroten en te verbreden, en hun ervaring te verdiepen.

Andersom laten wij in onze Haagse theaters talentvolle makers en gezelschappen uit het hele land zien. 

 

Alle voorstellingen thuis en op tournee