Schrijvers voor Oekraïne

Tommy Wieringa, Jelle Brandt Corstius, Iris Koppe, Olaf Koens, Lisa Weeda
BorderKitchen presenteert:
di 28 mei - 20:00 - 22:15
di 28 mei 2024
20:00 - 22:15
  • di 28 mei 2024
    20:00 - 22:15
    Theater aan het Spui
    Zaal 2

Schrijvers voor Oekraïne is een collectief dat is opgericht om het met eigen ogen waargenomen verhaal uit Oekraïne te vertellen en Russische desinformatie te bestrijden.

Tommy Wieringa, Jelle Brandt Corstius, Maurits Chabot, Iris Koppe, Olaf Koens en Lisa Weeda vertellen over hun ervaringen in Oekraïne. Volkskrant-fotograaf Daniel Rosenthal zal recente beelden uit het land tonen en Oleg Lysenko en Tatiana Chevtchouk zorgen voor muziek met accordeon en piano. De avond wordt gepresenteerd door Alena Muravska.

De opbrengsten gaan via Protect Ukraine naar middelen om Oekraïense militairen te beschermen.

Het derde konvooi van Protect Ukraine werd begeleid door een aantal schrijvers. Zij zagen in Kyiv, Charkiv en Izjoem de toenemende materiaaltekorten – geen soldaat heeft dezelfde schoenen aan – maar ook de vastbeslotenheid van de Oekraïners: zij zullen doorvechten. Alleen wanneer het Rusland lukt het Westen te splijten en de wapen- en munitieleveringen te doen stoppen, is Oekraïne verloren.

Bij terugkomst in Nederland hebben Tommy Wieringa en Jaap Scholten, in gezelschap van de Oekraïense marinier Andrej Mahomet, de Tweede Kamer bezocht. Ze spraken onder andere met Kati Piri, Frans Timmermans, Derk Boswijk, Jan Paternotte en Thierry Baudet om aan te dringen op versnelde hulp aan het Oekraïense leger en om de aandacht te vestigen op de Russische desinformatiecampagnes.

Tommy Wieringa: "Wat als giftig gefluister vertrekt uit Poetins trollenfabrieken, klinkt veelvoudig versterkt in het Westen: de oorlog zou niet te winnen zijn. Zo wordt de Oekraïense bondgenoten defaitisme aangepraat. Ook elk netelig maatschappelijk onderwerp dat onrust veroorzaakt en aan Oekraïne verbonden kan worden, zoals de boerenprotesten, leent zich voor dezinformatsiya, een tactiek gekopieerd uit het propagandahandboek uit de Stalin-jaren, gericht op destabilisatie en ondermijning."

Boeken van Schrijvers voor Oekraïne zijn te koop in The Other World Bookshop. De schrijvers zullen hun boeken signeren na de voorstelling.