© Anne Claire de Breij

Herfst

Het Nationale Theater | Eric de Vroedt
Op weg naar 'De seizoenen'
vr 20 sep - 20:00
vr 20 sep 2024
20:00
  • vr 20 sep 2024
    20:00
    Koninklijke Schouwburg
    Korte Voorhout 3

Vier de overgang naar het nieuwe seizoen met de eenmalige, theatrale avond Herfst. In de romans Herfst, Winter, Lente en Zomer laat auteur Ali Smith zien waar je hoop en levenslust kunt vinden in een wereld die steeds meer op drift lijkt te zijn. Op vrijdag 20 september, wanneer de zomer overgaat in de herfst, brengen wij het eerste deel van de boekenserie tot leven in de Koninklijke Schouwburg.  

Herfst van Ali Smith

Engeland, herfst 2016. In een verzorgingstehuis blikt de dertiger Elisabeth (June Yanez) terug op haar levenslange vriendschap met de ruim honderdjarige songtekstschrijver Daniel (Hein van der Heijden). Hij zweeft tussen leven en dood. Zij zit naast zijn bed en leest. In gedachten zijn ze samen en maken ze een reis door de tijd langs popart, oorlog, popmuziek en politieke schandalen. Tegelijkertijd klinkt het ‘nu’ van hun veranderende land na het Brexit-referendum steeds luider door.

“Wervelend mooi en speels proza” - De Volkskrant ★★★★★ over Herfst van Ali Smith 

Natuur, Brexit, kunst, vluchtelingencrisis: álles komt samen in deze vier romans

Eric de Vroedt: “Ali Smith wilde vier boeken schrijven over ons veranderende klimaat, die ze noemde naar de vier seizoenen. Maar toen ze daarmee in 2016 begon, zette het Brexit-referendum haar land op zijn kop. In de cyclus die ze schreef, verbindt ze beide zaken op duizelingwekkende wijze. Natuur, Brexit, kunst, vluchtelingencrisis: álles komt samen in deze vier romans. We volgen uitzonderlijke personages, die elkaar totaal onverwacht – maar toch volkomen geloofwaardig – ontmoeten, vrienden worden en elkaar hun hele leven lang helpen.”

Op weg naar De seizoenen  

Op basis van de eenmalige avonden Herfst, Winter en Lente maken we in de zomer van 2025 één grote voorstelling: De seizoenen. In aanloop naar de voorstelling onderzoeken we hoe je de levendige, poëtische taal van Ali Smith naar theater brengt. Hoe klinken die woorden op muziek? Welke beelden vormen zich in je hoofd, en hoe vertaal je die naar het toneel? 

Elk seizoen werken Eric de Vroedt, de acteurs en het artistieke team één maand aan een deel van de boekenserie. Op de overgang naar het nieuwe seizoen presenteren ze het resultaat. Er is geen script, er kan van alles ontstaan. We weten niet precies hoe de avond eruitziet, maar we beloven een poëtische, theatrale en hoopvolle aftrap van het nieuwe seizoen.  

Over Ali Smith  

Eigenlijk is het vreemd dat de Schotse schrijfster Ali Smith nog voor zo veel Nederlanders onbekend is. Al jaren worden haar romans en verhalen overladen met prijzen en door kenners wordt zij getipt als dé grote kanshebber voor de Nobelprijs voor literatuur. Haar werk is scherp en poëtisch, grappig en rauw. 

“Ieder moment is een nieuw begin. Zelfs in de herfst, wanneer de bladeren beginnen te vallen, is er schoonheid te vinden in het loslaten.” - Ali Smith in Herfst 

Credits

naar het boek Herfst van Ali Smith

bewerking en regie: Eric de Vroedt
spel: Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Esther Scheldwacht, Joris Smit, June Yanez 
scenografie en lichtontwerp: Julian Maiwald
muziek: Florentijn Boddendijk en Remco de Jong
kostuums: Lotte Goos
video-ontwerp: Lennert Esser
dramaturgie: Willemijn Barelds, Remco van Rijn
regie-assistentie: Chyramain van Kempen