© Anne Claire de Breij

Lente

Het Nationale Theater | Eric de Vroedt
op weg naar 'De seizoenen'
do 20 mrt - 20:00
do 20 mrt 2025
20:00
  • do 20 mrt 2025
    20:00
    Koninklijke Schouwburg
    Korte Voorhout 3

Vier de overgang naar het nieuwe seizoen met de eenmalige, theatrale avond Lente. In de romans Herfst, Winter, Lente en Zomer laat auteur Ali Smith zien waar je hoop en levenslust kunt vinden in een wereld die steeds meer op drift lijkt te zijn. Op donderdag 20 maart, wanneer de winter overgaat in de lente, brengen wij het derde deel van de boekenserie tot leven in de Koninklijke Schouwburg.  

Lente van Ali Smith

Engeland, oktober 2018. Filmmaker Richard (Joris Smit) staat op het perron in een uitgestorven stadje in Noord-Schotland. Na de dood van zijn vaste werkpartner (Betty Schuurman) heeft hij de trein gepakt om zijn leven achter zich te laten. Diezelfde dag loopt een vreemd meisje een opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers in. Ze zet de boel op stelten en reist vervolgens met een azc-medewerkster naar precies datzelfde station in Noord-Schotland. Lente is een verhaal over vluchten, onverwachte hulp en opnieuw beginnen. 

"Hoe niet te bezwijken voor deze romankunst? (...) Ali Smith heeft een krachtige verteltoon" - De Groene Amsterdammer

Natuur, Brexit, kunst, vluchtelingencrisis: álles komt samen in deze vier romans

Eric de Vroedt: “Ali Smith wilde vier boeken schrijven over ons veranderende klimaat, die ze noemde naar de vier seizoenen. Maar toen ze daarmee in 2016 begon, zette het Brexit-referendum haar land op zijn kop. In de cyclus die ze schreef, verbindt ze beide zaken op duizelingwekkende wijze. Natuur, Brexit, kunst, vluchtelingencrisis: álles komt samen in deze vier romans. We volgen uitzonderlijke personages, die elkaar totaal onverwacht – maar toch volkomen geloofwaardig – ontmoeten, vrienden worden en elkaar hun hele leven lang helpen.”

Op weg naar De seizoenen  

Op basis van de eenmalige avonden Herfst, Winter en Lente maken we in de zomer van 2025 één grote voorstelling: De seizoenen. In aanloop naar de voorstelling onderzoeken we hoe je de levendige, poëtische taal van Ali Smith naar theater brengt. Hoe klinken die woorden op muziek? Welke beelden vormen zich in je hoofd, en hoe vertaal je die naar het toneel? 

Elk seizoen werken Eric de Vroedt, de acteurs en het artistieke team één maand aan een deel van de boekenserie. Op de overgang naar het nieuwe seizoen presenteren ze het resultaat. Er is geen script, er kan van alles ontstaan. We weten niet precies hoe de avond eruitziet, maar we beloven een poëtische, theatrale en hoopvolle aftrap van het nieuwe seizoen.  

Over Ali Smith  

Eigenlijk is het vreemd dat de Schotse schrijfster Ali Smith nog voor zo veel Nederlanders onbekend is. Al jaren worden haar romans en verhalen overladen met prijzen en door kenners wordt zij getipt als dé grote kanshebber voor de Nobelprijs voor literatuur. Haar werk is scherp en poëtisch, grappig en rauw. 

“Ik zal alle tijd die ik leef en niet bij jou ben besteden aan het manoeuvreren tussen de verschillende tijdzones over de hele wereld, zodat ik zo veel tijd als menselijk mogelijk is op deze planeet in de lente kan doorbrengen, op zoek naar jou.” – Ali Smith in Lente

Credits

naar het boek Lente van Ali Smith

bewerking en regie: Eric de Vroedt
spel: Mariana Aparicio, Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Esther Scheldwacht, Betty Schuurman, Joris Smit, June Yanez
scenografie en lichtontwerp: Julian Maiwald
muziek: Florentijn Boddendijk en Remco de Jong
kostuums: Lotte Goos
video-ontwerp: Lennert Esser
dramaturgie: Willemijn Barelds, Remco van Rijn
regie-assistentie: Chyramain van Kempen