© Anne Claire de Breij

Winter

Het Nationale Theater | Eric de Vroedt
Op weg naar 'De seizoenen'
vr 20 dec - 20:00
vr 20 dec 2024
20:00
  • vr 20 dec 2024
    20:00
    Koninklijke Schouwburg
    Korte Voorhout 3

Vier de overgang naar het nieuwe seizoen met de eenmalige, theatrale avond Winter. In de romans Herfst, Winter, Lente en Zomer laat auteur Ali Smith zien waar je hoop en levenslust kunt vinden in een wereld die steeds meer op drift lijkt te zijn. Op vrijdag 20 december, wanneer de herfst overgaat in de winter, brengen wij het tweede deel van de boekenserie tot leven in de Koninklijke Schouwburg.  

Winter van Ali Smith

Engeland, december 2016. Iris (Antoinette Jelgersma) heeft haar zoon Art en zijn vriendin uitgenodigd voor een kerstdiner. Omdat Arts relatie op de klippen is gelopen, huurt hij een onbekende in om zijn vriendin te spelen. Bij Iris aangekomen, blijkt niks geregeld te zijn. Art vraagt zijn activistische tante (Esther Scheldwacht) om hulp. Maar zij heeft al jaren ruzie met haar zus Iris. Alle ingrediënten zijn nu compleet voor een Kerst als nooit tevoren.

"Winter is een wonderlijk, meeslepend boek en brengt je op nieuwe gedachten" - Trouw

Natuur, Brexit, kunst, vluchtelingencrisis: álles komt samen in deze vier romans

Eric de Vroedt: “Ali Smith wilde vier boeken schrijven over ons veranderende klimaat, die ze noemde naar de vier seizoenen. Maar toen ze daarmee in 2016 begon, zette het Brexit-referendum haar land op zijn kop. In de cyclus die ze schreef, verbindt ze beide zaken op duizelingwekkende wijze. Natuur, Brexit, kunst, vluchtelingencrisis: álles komt samen in deze vier romans. We volgen uitzonderlijke personages, die elkaar totaal onverwacht – maar toch volkomen geloofwaardig – ontmoeten, vrienden worden en elkaar hun hele leven lang helpen.”

Op weg naar De seizoenen  

Op basis van de eenmalige avonden Herfst, Winter en Lente maken we in de zomer van 2025 één grote voorstelling: De seizoenen. In aanloop naar de voorstelling onderzoeken we hoe je de levendige, poëtische taal van Ali Smith naar theater brengt. Hoe klinken die woorden op muziek? Welke beelden vormen zich in je hoofd, en hoe vertaal je die naar het toneel? 

Elk seizoen werken Eric de Vroedt, de acteurs en het artistieke team één maand aan een deel van de boekenserie. Op de overgang naar het nieuwe seizoen presenteren ze het resultaat. Er is geen script, er kan van alles ontstaan. We weten niet precies hoe de avond eruitziet, maar we beloven een poëtische, theatrale en hoopvolle aftrap van het nieuwe seizoen.  

Over Ali Smith  

Eigenlijk is het vreemd dat de Schotse schrijfster Ali Smith nog voor zo veel Nederlanders onbekend is. Al jaren worden haar romans en verhalen overladen met prijzen en door kenners wordt zij getipt als dé grote kanshebber voor de Nobelprijs voor literatuur. Haar werk is scherp en poëtisch, grappig en rauw. 

“Het is alsof de mensen in dezelfde wereld leven maar apart van elkaar, alsof hun werelden op de een of andere manier losgeraakt of afgebroken zijn van elkaars werelden. Maar als ze gewoon buiten zichzelf konden stappen, of gewoon konden horen en zien wat er vlak bij hun oren en ogen gebeurt, zouden ze zien dat ze allemaal in hetzelfde toneelstuk zitten, dezelfde wereld, dat ze allemaal deel uitmaken van hetzelfde verhaal.”  - Ali Smith in Winter 

Credits

naar het boek Winter van Ali Smith

bewerking en regie: Eric de Vroedt
spel: Frieda Barnhard, Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Esther Scheldwacht, Joris Smit, June Yanez
scenografie en lichtontwerp: Julian Maiwald
muziek: Florentijn Boddendijk en Remco de Jong
kostuums: Lotte Goos
video-ontwerp: Lennert Esser
dramaturgie: Willemijn Barelds, Remco van Rijn
regie-assistentie: Chyramain van Kempen