IMPACT Programma bij ATMEN

Lecture-performance, panelgesprek, films, kledingruil en meer
vr 19 jan en za 20 jan
vr 19 jan 2024
en
za 20 jan 2024

Samen met Het Nationale Theater presenteert Nicole Beutler rond de voorstelling ATMEN een impact programma met lezingen, gesprekken, kunst en ontmoetingen waarin we dieper ingaan op onze relatie en positie tot de planeet. Samen onderzoeken we de mogelijkheid om vanuit een meer-dan-menselijk perspectief naar de verre toekomst te kijken.

Toegang is gratis en de programma onderdelen zijn los van elkaar te bezoeken. Kom lekker op tijd naar de voorstelling, breng je oude kleren mee en let’s IMPACT together!


Bekijk hieronder het tijdschema ->

Hoe kunnen we ten tijde van de klimaatcrisis en wereldwijde catastrofes nadenken over een toekomst? Kunnen we hoopvol zijn, zonder te vervallen in naïef optimisme?

Voor ATMEN liet Nicole Beutler zich onder andere inspireren door het boek The World Without Us van Alan Weisman. Waarin hij schetst wat er met de wereld zou gebeuren als de mens er van de ene op de andere dag niet meer zou zijn; de daken van onze gebouwen zouden instorten, water zou een weg naar binnen weten te vinden en schimmels, planten, bomen en dieren zouden in de ruïnes een nieuw leven opbouwen.

Een wereld zonder mensen kunnen we ons best voorstellen, maar kunnen we ons ook een wereld voorstellen waarin de mens wél blijft voortbestaan, maar zich op een andere manier tot die wereld verhoud? Kunnen we – vanuit ons huidige perspectief - ons een wereld voorstellen waarin de mens zichzelf niet langer boven de natuur plaatst?

Time and space to talk, think and imagine together a possible future

Programma

17:00 -00:00 (DOORLOPEND)

Kledingruilmarkt waar je je garderobe kunt vernieuwen zonder het milieu te belasten
Inleidende podcast op de voorstelling luisteren met koptelefoons
Leestafel met boeken die de voorstelling inspireerden
Expositie van kunstenaarscollectief Sunflower Soup

18:00 - 18:30 OVER HOOP - Collectief Walden x Basse Stittgen

Een korte lecture performance van een half uur, waarin filosoof Thomas Lamers op een ontwapende manier de balans tussen hoop en wanhoop ten aanzien van de klimaatcrisis verkent. OVER HOOP vindt plaats tussen unieke objecten die zijn vormgegeven in samenwerking met ontwerper en materiaalonderzoeker Basse Stittgen.

19:00 - 20:30 Vroege voorstelling ATMEN


20:00 20:30 OVER HOOP - Collectief Walden x Basse Stittgen

Een korte lecture performance van een half uur, waarin filosoof Thomas Lamers op een ontwapende manier de balans tussen hoop en wanhoop ten aanzien van de klimaatcrisis verkent. OVER HOOP vindt plaats tussen unieke objecten die zijn vormgegeven in samenwerking met ontwerper en materiaalonderzoeker Basse Stittgen.

20:45 - 21:15 Panelgesprek

Midden op de avond is er een panelgesprek met verschillende sprekers en activisten van lokale duurzaamheids- en klimaat initiatieven uit Den Haag. Deelnemers aan dit gesprek adopteren een plant, en verbeelden diens toekomst. Waar leeft dit organisme graag, hoe zal het zich de komende jaren ontwikkelen, en van welke avonturen en drama’s zullen zij en hun nakomelingen getuige zijn in de wildernis van de tijd?

De panelleden en moderator worden binnenkort bekend gemaakt!

21:30 - 23:00 Late voorstelling ATMEN