My Fair Human

Toneelschuur Producties | Club Lam
wo 9 apr en do 10 apr
wo 9 apr 2025
en
do 10 apr 2025

My Fair Human is een scherpe, tragikomische voorstelling die ons een spiegel voorhoudt, want gaan we niet allemáál gebukt onder maatschappelijke verwachtingen en knellende gendernormen? Het bloemenmeisje Eliza Doolittle, bekend uit het toneelstuk Pygmalion en de musical My Fair Lady, krijgt in My Fair Human een eigentijdse draai. De voorstelling begint als een klassiek ‘make-over’-verhaal, maar dat houdt niet lang stand…

Het bloemenmeisje Eliza Doolittle wordt 'ontdekt' door Katherine van Kalf, die van elke vrouw een succesvol merk wil maken. Maar Eliza is het beu om door anderen gezien te worden als een 'echte vrouw'. Ze wil graag losbreken uit dit verwachtingspatroon en simpelweg erkend worden als mens. Terwijl Katherine blijft proberen om Eliza te vormen naar de norm, verlangt Eliza slechts naar één ding: gezien worden als mens.

Het klassieke personage Eliza Doolittle krijgt eindelijk een eigen stem, na decennialang te hebben gefigureerd in een (theater)wereld die door strenge gendernormen geregeerd wordt. Deze keer is het niet de mannelijke blik die Eliza veroordeelt, maar de eigen innerlijke criticus en de vele vrouwelijke critici om haar heen. My Fair Human is een vrije interpretatie van het bekende Eliza-verhaal, waarin de betekenis van vrouwelijkheid in álle levensfases centraal staat. Ook thema’s als vruchtbaarheid, hormonen en de overgang komen voorbij – onderbelichte onderwerpen, waar My Fair Human veel emotionele diepgang en rijkdom aan weet te geven.

Eliza Doolittle laat ons in deze voorstelling zien dat rigide genderkaders niet alleen veiligheid en structuur bieden, maar ook ellende met zich meebrengen: ongelijkheid, onderdrukking en een beknotte individuele expressie. Zijn we als mens echt gelukkig binnen de bestaande genderrollen?

Marloes IJpelaar

Credits

regie Marloes IJpelaar | met Ella Kamerbeek, Oda Spelbos, Valerie van Erven Dorens