Poetins oorlog: geschiedenis als wapen

Beatrice de Graaf over hoe Poetin radicaliseerde
Haagsch College
ma 19 feb - 20:15 - 22:15
ma 19 feb 2024
20:15 - 22:15
  • ma 19 feb 2024
    20:15 - 22:15
    Koninklijke Schouwburg
    Grote zaal

Poetin stortte Europa in de grootste oorlog sinds de Tweede Wereldoorlog. Nog steeds fascineert de vraag waarom hij eigenhandig het pad van de vernietiging koos. Hoe radicaliseerde Poetin? En op welke historische en religieuze gronden rechtvaardigt hij de oorlog?

 

Voorafgaand aan deze voorstelling bieden we de mogelijkheid om te dineren in ons restaurant. Een reservering maak je gemakkelijk in het bestelproces van je kaartje. Het menu kan je hier bekijken.

 

In Poetins oorlog: geschiedenis als wapen duikt historica Beatrice de Graaf, samen met onderzoeker Niels Drost, in deze vragen. Ze laten zien hoe de Russische president in ruim 500 speeches langzaam een front opende richting het Westen en haar waarden.

De Graaf maakt aan de hand van historische voorbeelden en wetenschappelijke inzichten duidelijk hoe geschiedenis in onze tijd als een wapen kan dienen voor oorlog en geweld.

Maken leiders in oorlogstijd irrationele beslissingen door hun historische overtuigingen? En kan Poetins kijk op het verleden ons iets zeggen over hoe deze oorlog eindigt? Beatrice laat je op deze avond zien waarom geschiedenis nooit helemaal verleden tijd is.

Beatrice de Graaf is historicus, faculteitshoogleraar Geesteswetenschappen aan de Universiteit Utrecht en auteur van meerdere boeken.

Niels Drost is Rusland onderzoeker bij instituut Clingendael.