Mantike Bloom Boom

Benjamin Abel Meirhaeghe | Toneelhuis
do 8 mei - 20:00
do 8 mei 2025
20:00
  • do 8 mei 2025
    20:00
    Theater aan het Spui
    Zaal 1

Mantikê tékhnê is de naam die de oude Grieken gaven aan de kunst van het voorspellen, de oertechniek om voortekens te zien in de trek van vogels, in de stand van bomen en het verdwalen van bijen. Ook Mantike Bloom Boom zal een voorstelling (of voorspelling) worden die op zoek gaat naar de tekens die nodig zijn voor herstel, voor een dringende vernieuwing van ons denken over de wereld. 

Mantike Bloom Boom pleit voor een veelvoud aan perspectieven en bindt de strijd aan met gelatenheid. Auteur Louise van den Eede schrijft de tekst voor de voorstelling. Geen doemdenken, geen conspiracy, maar bloeiende ideeën voor een nieuwe toekomst. 

Boom! Alles lijkt naar de verdoemenis. Bloom! Toch zichtbaar: een stralend brandpunt aan de horizon. Alles mag nu wegwaaien. Marjan De Schutter stormt als een wervelwind in verschillende gedaantes op het toneel. Er is nog maar één laatste tussenschakel tussen stervende bijen en ons lot. Mantike Bloom Boom.

De voorstellingen van Benjamin Abel Meirhaeghe vertrekken steevast vanuit een verlaten landschap. In Mantike Bloom Boom heeft dat landschap een elektrisch geladen sfeer. Meirhaeghe vergelijkt het graag met het herkenbare moment voor er een onweer uitbreekt, wanneer koeien onder een boom gaan staan, de lucht verkleurt en de eerste bries opsteekt. Wat onderneemt de mens daar dan nog in dat landschap?  

Mantike Bloom Boom is een hoopvolle waarschuwing. Voorspellingen. Beeldende ontploffingen. Vitale spetters. Net op tijd is de eindtijd vermeden. Prrrrrt! 

 

 

Credits

regie Benjamin Abel Meirhaeghe | tekst Louise Van den Eede | spel Marjan De Schutter | set Benjamin Abel Meirhaeghe | productie Toneelhuis | met de steun van de Tax Shelter van de Belgische federale overheid, Look@Leo