Mark Bolk

Closed Eyes

Theater Rotterdam | Alida Dors
di 12 dec en wo 13 dec
di 12 dec 2023
en
wo 13 dec 2023

Durf jij echt te luisteren naar jezelf? Naar de innerlijke stemmen die je vertellen te vluchten voor wat je niet wil aangaan, of die je juist terugroepen naar wat echt belangrijk is? In Closed Eyes nodigt Alida Dors je uit om je af te sluiten van alle dagelijkse prikkels. Open je ogen en durf te dromen.

 

"Magistraal dansconcert" - ★★★★★ de Volkskrant

Een jonge man daalt af naar de plek waar de lokroep voor hem hoorbaar is: in de diepte van het Surinaamse Brokopondo-stuwmeer, waar ooit zijn voorouders woonden. Met poëtische dans, filmbeelden, opzwepende livemuziek en krachtige spoken word van Alida Dors zelf dompelen zeven dansers en drie musici je onder in een magisch parallel universum.

Closed Eyes is een uitnodiging om je te laten leiden door je dromen, in een wereld tussen verleden, heden en toekomst. Ter inspiratie ging Dors met een crew naar Suriname. Ze filmden boven Ganzee, het dorp van haar voorouders, dat verdween onder het water van het stuwmeer.

"De mensen die voor mij kwamen hebben gewenst en gedroomd voor hun kleinkinderen. Ik wil er graag in geloven dat die spiritualiteit, veerkracht en liefde doorgegeven wordt. Als ik mezelf los zou knippen van mijn voorouders, dan zou het leven heel onbegrijpelijk worden, heel nutteloos. Op dezelfde manier droom ik voor mijn kleinkinderen: ik wil dat wat ik nu doe, bijdraagt aan hun welzijn.” - Alida Dors


Over Alida Dors

Alida Dors is theatermaker, choreograaf en artistiek directeur van Theater Rotterdam. Ze maakt interdisciplinaire dance chronicles met invloeden uit hiphop en moderne dans, zoals Primisi, R.I.O.T. en Or Die Trying. Vorig seizoen deed ze de choreografie van de bejubelde voorstelling The Story of Travis. Haar avontuurlijke dance chronicles bevatten invloeden uit hiphop en moderne dans en zijn sociaal en politiek bewust, urgent en relevant. 

In de media

"Magistraal dansconcert" - ★★★★★ de Volkskrant

"Choreografe Alida Dors, artistiek leider van Theater Rotterdam en recente Zomergast, is ook een begenadigd spokenwordartiest. In haar nieuwste dansvoorstelling Closed Eyes zet ze haar woorden kracht bij door elke klemtoon door haar schouders te laten golven. ‘One of us equals many of us’, herhaalt ze in pulserende beat."

 - Trouw

"De filmfragmenten, geprojecteerd op een groot scherm boven het toneel, geven een beeld van een onderwaterleven in het meer met, altijd fraai, wolken van luchtbelletjes die Dylan Kuypers zinkende lichaam omhullen." - NRC

"Met Closed Eyes ontketent Alida Dors een revolutie (...)  dans, popconcert en film in één" - Cultureel persbureau

Credits

Choreografie en concept Alida Dors | Dans Janai Bart, Fiona Dekkers, Dylan Kuyper, Liza Panjoel en Darion Thompson | Muziek Alwin Lewis | Video Bernie van Velzen | Decorontwerp Niek Kortekaas | Lichtontwerp Axel Dikkers | Kostuumontwerp Erik Bosman