Lunchprogramma: De Oost Bezet

Locatie: Museum Sophiahof – Van Indië tot nu
Nationale Herdenking 15 augustus 1945
ma 15 aug - 13:00 - 17:00
ma 15 aug 2022
13:00 - 17:00
  • ma 15 aug 2022
    13:00 - 17:00
    Locatievoorstellingen, Den Haag
    National Museum Sophiahof
    Geweest

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat Japan in maart 1942 Nederlands-Indië bezette. De Japanse inval luidde het begin in van verschuivende machtsverhoudingen die ingrijpende gevolgen hadden voor velen. Speciaal voor degenen die niet bij de herdenking bij het Indisch monument aanwezig kunnen zijn, organiseert Museum Sophiahof een eigen herdenkingsprogramma ‘De Oost Bezet’, toegankelijk voor jong en oud.

In dit lunchprogramma onder andere muziektheater met Amber Nefkens, spoken word door Gloria Lappya en persoonlijke verhalen rondom dierbare voorwerpen uit die periode.

Je kunt na afloop van het programma bloemen leggen bij ons miniatuur Indisch Monument. Deze worden de volgende dag door vrijwilligers van Museum Sophiahof naar het Indisch Monument bij de Scheveningse Bosjes gebracht.

Een deel van de genodigden zijn ouderen die speciaal door de organisaties die in Museum Sophiahof gehuisvest zijn, zijn uitgenodigd. Maar jij kunt er ook bij zijn. Ken je een oudere voor wie het lastig is om zelfstandig het herdenkingsprogramma bij te wonen? Een opa, oma of misschien die oude buurvrouw die het altijd over Indië heeft? Meld je samen aan voor ‘De Oost Bezet’ en sta samen stil bij de slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting. 

Meld je aan

Aanmelden doe je door een mail te sturen met daarop jouw naam en de naam van de oudere die met je mee komt. Na afloop is het ook mogelijk om onze tentoonstellingen te bezoeken. Daarvoor hanteren we een speciaal tarief: 2,50 euro in plaats van 9,50 euro, te voldoen aan de balie (Of gratis op vertoon van een Museumkaart. Kijk hier voor ander tarieven). Vermeld ook in de mail of jullie de tentoonstelling willen bezoeken. Dit willen we graag van tevoren weten omdat er niet teveel bezoekers tegelijk de tentoonstellingsruimte in kunnen.

Aanmelden

Wees er snel bij, er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar!

Programma

13.00 uur: Inloop met Indisch lunchbuffet

13.30 uur: Muziektheater door Amber Nefkens

14.00 uur:

- Lezing over de impact van de Japanse bezetting op het dagelijks leven in Nederlands-Indië

- Niet weggooien! Gesprekken met getuigen van de Japanse bezetting over dierbare voorwerpen van toen die ze tot op de dag van vandaag koesteren.                       

15.00 uur: Spoken Word door Gloria Lappya

15.10 uur:

- Herdenking en gelegenheid tot bloemen leggen bij het miniatuur Indisch Monument (deze worden de volgende dag naar het Indisch Monument bij de Scheveningse Bosjes gebracht)

-Gelegenheid om de tentoonstellingen ONS LAND en Japanse Hellships te bezoeken

Het programma eindigt om 17:00 uur.