Nationale Herdenking 15 augustus 1945
Einde Japanse bezetting Nederlands-Indië
Op 15 augustus staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden en herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. We organiseren in augustus rondom deze herdenking verschillende activiteiten.
Herdenkingsboodschap
Op 15 augustus 1945 kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië. Daarmee eindigde de oorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Indischmonument.nl is een plek om daar het hele jaar bij stil te staan. Deel jouw gedachten door een Melati te plaatsen bij dit monument.
"Dit is een plek om te herdenken, verhalen te delen, te leren en te laten zien wat ons verbindt."
Bezoek website >
"Dit is een plek om te herdenken, verhalen te delen, te leren en te laten zien wat ons verbindt."
Bezoek website >
Tips in de Koninklijke Schouwburg
Anne Claire de Breij
Brown Sugar Baby
1935, Hotel der Nederlanden in Batavia, Nederlands-Indië. De Indische familieband Brown’s Sugar Babies maakt zich klaar voor de grote finale van het jazzconcours. De feestzaal stroomt vol, maar backstage gaat er van alles mis. Een van de zangeressen is haar stem kwijt. De drummer moet last minute vervangen worden. En het jongste zusje van de familie is al dagen zoek. Ondertussen wemelt ‘t in het hotel van de meest schimmige figuren. Terwijl de problemen zich razendsnel opstapelen, zet bandleider Kurt alles op alles om zijn show te redden.
De Late Late Tante Beb Show
Nederland heeft Indonesisch leren koken met Beb Vuyks ‘Groot Indonesisch Kookboek‘, al meer dan 40 jaar hét kookboek over deze keuken. Minder bekend is het avontuurlijke leven dat Beb Vuyk (1905-1991) leidde. Als scherp criticaster van het koloniale bewind in Nederlands-Indië, als sympathisant van een onafhankelijk Indonesië en als persona non grata in naoorlogs Nederland. Als sideshow bij Brown Sugar Baby brengt Eric de Vroedt in het decor van de voorstelling een ode aan zijn kleurrijke oudtante. Een wervelende avond met haar scherpste teksten, lyrische jazz, smakelijke eetverhalen en de allerlekkerste gerechten uit haar kookboek (om te proeven!). En met Esther Scheldwacht als de ‘madame terrible’ van de Nederlandse letteren.