Isaura Sanwirjatmo & Mischa van Schajik

Laten we bij het bankje verdergaan

Voor iedereen tussen de 15 en 30 jaar oud
Theater na de Dam
za 4 mei - 19:00
za 4 mei 2024
19:00
  • za 4 mei 2024
    19:00
    Theater na de Dam
    Theater aan het Spui
    Zaal 1

Alles begint bij woorden.
Wat voor woorden geef je anno nu aan herdenken?
Hoe ziet de toekomst van herdenken eruit?

Ervaar een bijzondere interactieve avond waarbij we het gesprek aangaan over herdenken en het doorvertellen van verhalen van toen, vandaag en morgen. Laat je meevoeren in de première van de documentaire Lieve Bernie, Lieve Ellis en reflecteer mee op de geschiedenis in deze veranderende wereld. Deze avond is inclusief avondeten, verzorgd door Haagse Hapjes.

Laat jouw stem horen en kom op 4 mei naar Theater aan het Spui. Laten we bij het bankje verdergaan is voor iedereen tussen de 15 en 30 jaar oud. 

In 2023 maakte Het Nationale Theater i.h.k.v. Theater na de Dam met zeven jonge spelers de voorstelling Laten we bij het bankje beginnen. Een voorstelling over het leven van Ellis Cohen Paraira en Barend Spier, twee verliefde Joodse jongeren die elkaar na de oorlog op het bankje in het Belgische Park zouden terugzien.  

Van het maakproces van de voorstelling van precies een jaar, maakte documentairemaker Isaura Sanwirjatmo de documentaire Lieve Bernie, Lieve Ellis. Hierin reizen de zeven spelers de liefdesgeschiedenis achterna en bevragen ze de thema’s uit de Tweede Wereldoorlog. Het werd een verhaal over jong en verliefd zijn, vanuit het perspectief van de joodse Ellis en Bernie en over het leven van de spelers zelf.  

Op bankjes in Theater aan het Spui ontmoeten de zeven jonge spelers elkaar weer op 4 mei. Ben jij erbij? We herdenken, staan samen met jou stil bij verschillende manieren van doorvertellen en stellen vragen over de wereld waarin we nu leven. Hoe verhouden we ons tot de geschiedenis en het nu? 

Het verhaal van Ellis en Bernie

Zeventien jaar zijn ze en smoorverliefd, Ellis Cohen Paraira en Bernie Spier. Vaak zitten ze op een bankje in Scheveningen. Zoenend, lachend en pratend. En dan moeten ze afscheid nemen. Want het is oorlog. ‘Als alle ellende voorbij is, zien we elkaar hier terug’, beloven ze elkaar. Ze spreken ook af een dagboek bij te houden. Na de oorlog wacht Ellis elke dinsdagmiddag op ‘hun’ bankje. Maar Bernie komt niet meer terug.

Credits

Programma Tim Lafeber, Dimphna van Kempen, Moniek Valstar, Eva van Dieën en Lotte de Leeuw | Regie Dimphna van Kempen | Spel Cleo van Bergeijk, Daan Tönis, Elise Smoorenburg, Petra Cselenyi, Sophie van Duuren, Vizhdan Andreeva, Yara van der Voort | Productie Eva van Dieën, Yara van der Voort | Tekstbijdrage door Iselin van Duuren | Met speciale dank aan Shulamith Bitran en familie, Rietje de Haan, Andrada Maria Simo, Jaïr Stranders en team Theater Na de Dam, Łukasz Lipiński, Leo Sterrenburg