© Anne Claire de Breij

Brown Sugar Baby

Het Nationale Theater | Eric de Vroedt
swingende voorstelling over turbulent Nederlands-Indië
vr 5 apr - za 1 jun
vr 5 apr 2024
-
za 1 jun 2024

Brown Sugar Baby is een swingende voorstelling met live-muziek over een Indische jazzband in de turbulente nadagen van de Nederlandse kolonie. Deze nieuwe (muziek)theatervoorstelling van Eric de Vroedt (De eeuw van mijn moeder) wordt gespeeld door elf muzikanten en acteurs, met onder anderen Hein van der Heijden, Esther Scheldwacht en Mariana Aparicio (winnaar Theo d'Or 2023).

1935, Hotel der Nederlanden in Batavia, Nederlands-Indië. De Indische familieband Brown’s Sugar Babies maakt zich klaar voor de grote finale van het jazzconcours. De feestzaal stroomt vol, maar backstage gaat er van alles mis. Een van de zangeressen is haar stem kwijt. De drummer moet last minute vervangen worden. En het jongste zusje van de familie is al dagen zoek. Ondertussen wemelt ‘t in het hotel van de meest schimmige figuren. Terwijl de problemen zich razendsnel opstapelen, zet bandleider Kurt alles op alles om zijn show te redden.  

Turbulent Nederlands-Indië

Brown Sugar Baby is een nieuwe toneeltekst van Eric de Vroedt geïnspireerd op de verschillende jazzbands van zijn opa en een verborgen familiegeschiedenis. Het verhaal speelt zich af in de turbulente nadagen van de Nederlandse kolonie, een tijd waarin het Indonesische nationalisme door de Nederlanders steeds harder werd onderdrukt, maar amper nog viel te negeren.  

Eric de Vroedt: "Alle debatten die nu hevig in Nederland woeden, leefden al volop in de koloniale tijd. De kloof tussen straatarm en steenrijk, de angst voor een tsunami van ‘inlanders’, complottheorieën, polarisatie, oorlog en terreur. In de jaren ’30 was Nederlands-Indië een samenleving op drift: op sommige plekken even jazzy en sexy als Berlijn, op andere plekken een meedogenloze politiestaat. De kolonie was veel opwindender én onderdrukkender dan we geneigd zijn te denken.”

Bekijk ook

Credits

Tekst en regie: Eric de Vroedt 
 
Cast: Mariana Aparicio, Emma Buysse, Hein van der Heijden, Fjodor Jozefzoon, Roben Mitchell, Esther Scheldwacht, Kurt Schwab, Betty Schuurman, Kim Soepnel, Eddie B. Wahr, June Yanez  
 
Compositie & muziek: Florentijn Boddendijk, Remco de Jong
Scenografie: Maze de Boer
Kostuums: Lotte Goos 
Licht: Bernie van Velzen 
Dramaturgie: Willemijn Barelds, Nona Wallerbosch (stage)
Regie-assistentie: Chyramain van Kempen, Céline Amadi (stage)

Contextprogramma: Dimphna van Kempen, Martha Villada Márquez, Dyonne van Haastert, Erna van den Berg
Podcast: Laura van Zuijlen
HNTonbeperkt: Erna van den Berg, Thomas van der Want

Campagnebeeld: Anne Claire de Breij
Met dank aan Hotel Des Indes voor ter beschikking stellen van de locatie