© Anne Claire de Breij

Brown Sugar Baby

Het Nationale Theater | Eric de Vroedt
zo 14 apr - di 4 jun
zo 14 apr 2024
-
di 4 jun 2024

Brown Sugar Baby gaat over een Indische jazzband, een verborgen familiegeschiedenis en de turbulente nadagen van de Nederlandse kolonie. Deze nieuwe voorstelling van Eric de Vroedt (De eeuw van mijn moeder) wordt gespeeld door elf muzikanten en acteurs, met onder anderen Hein van der Heijden, Esther Scheldwacht en Mariana Aparicio (winnaar Theo d'Or 2023).

Let op, deze voorstelling bevat scènes die als zeer indringend kunnen worden ervaren. Hieronder lees je meer over de inhoud van deze scènes. In deze voorstelling wordt gebruik gemaakt van stroboscopische effecten.

Het verhaal

1935, Hotel der Nederlanden in Batavia, Nederlands-Indië. De Indische familieband Brown’s Sugar Babies maakt zich klaar voor de grote finale van het jazzconcours. De feestzaal stroomt vol, maar backstage gaat er van alles mis. Een van de zangeressen is haar stem kwijt. De drummer moet last minute vervangen worden. En het jongste zusje van de familie is al dagen zoek. Ondertussen wemelt ‘t in het hotel van de meest schimmige figuren. Terwijl de problemen zich razendsnel opstapelen, zet bandleider Kurt alles op alles om zijn show te redden.  


Turbulent Nederlands-Indië

Brown Sugar Baby is een nieuwe toneeltekst van Eric de Vroedt geïnspireerd op de verschillende jazzbands van zijn opa en een verborgen familiegeschiedenis. Het verhaal speelt zich af in de turbulente nadagen van de Nederlandse kolonie. Een tijd waarin het Indonesische nationalisme door de Nederlanders steeds harder werd onderdrukt, maar amper nog viel te negeren.  

Eric de Vroedt: "Alle debatten die nu hevig in Nederland woeden, leefden al volop in de koloniale tijd. De kloof tussen straatarm en steenrijk, de angst voor een tsunami van ‘inlanders’, complottheorieën, polarisatie, oorlog en terreur. In de jaren ’30 was Nederlands-Indië een samenleving op drift: op sommige plekken even jazzy en sexy als Berlijn, op andere plekken een meedogenloze politiestaat. De kolonie was veel opwindender én onderdrukkender dan we geneigd zijn te denken.”

Brown Sugar Baby toegankelijk 

Blinden en slechtzienden kunnen thuis ter voorbereiding een audio-inleiding beluisteren. Voor mensen die gevoelig zijn voor prikkels, is er een voorbereidingsdocument beschikbaar. Op deze pagina vind je de documenten. De audio-inleiding is beschikbaar na de première.

 

Let op

Brown Sugar Baby bevat een verhaallijn over incest tussen vader en dochter. De incest wordt beschreven door het personage Poppie (gespeeld door Emma Buysse). Deze scènes kunnen als heftig worden ervaren.

Bekijk ook

Credits

Tekst en regie: Eric de Vroedt 

Cast: Mariana Aparicio, Emma Buysse, Hein van der Heijden, Fjodor Jozefzoon, Roben Mitchell, Esther Scheldwacht, Kurt Schwab, Betty Schuurman, Kim Soepnel, Eddie B. Wahr, June Yanez  
 
Compositie en muziek: Florentijn Boddendijk, Remco de Jong
Scenografie: Maze de Boer
Kostuums: Lotte Goos 
Licht: Bernie van Velzen 
Choreografie: Art Srisayam 
Dramaturgie: Willemijn Barelds, Nona Wallerbosch (stage)
Regie-assistentie: Chyramain van Kempen, Céline Amadi (stage)

Contextprogramma: Martha Villada Márquez, Dyonne van Haastert, Erna van den Berg
Podcast: Laura van Zuijlen
Toegankelijkheid: HNTonbeperkt

Productie: Rodney Verhoeven (productieleider), Brechje Weerd, Angelique Miedema, Melissa Willems (stage), Aidan Penman (stage)
Techniek: Paul in het Veld (1e inspiciënt), Gert van Elderen, Bram van Gameren, Ivo Pas, Wil Caspers
Geluidsopnames: David Lukacs, Ivo Pas, René Winter
Kostuumatelier: Iris Elströdt (hoofd), Marijne Addink, Stef Krull, Amanda van Marion, Lizzi van Beelen (stage)
Kap en grime: Cynthia van der Linden (ontwerp), Kimberly Kat, Bärbel Scheid
Kleedster: Kiswati van Keulen
Decoratelier: Ruud Brouwer (hoofd), Maite Kragl, Mick Krispijn, Ron van Rijn, Jelle Krug
Zangcoach: Sofie Winterson
Intimiteitscoördinator: Markoesa Hamer 
Tournee verkoop: Joost de Kleine Beek 
Marketing: Laura Reijnders i.s.m. afdeling marketing HNT

Met dank aan: Bram Coopmans, Winda Yuliani, Jan Guurink, Nova Burdo-Marseline (Dwibhumi – Balinese dans en cultuur)
Campagnebeeld: Anne Claire de Breij, met dank aan Hotel Des Indes voor ter beschikking stellen van de locatie voor het campagnebeeld.