Niks nieuws. Over mijn coming-out als optimist

Monki | TENT
zo 1 okt - 20:00
zo 1 okt 2023
20:00
  • zo 1 okt 2023
    20:00
    Zaal 3
    De Constant Rebecqueplein 20A

Tot onze spijt hebben we deze voorstelling moeten annuleren. Het goede nieuws is dat Niks Nieuws. Over mijn coming-out als optimist alsnog te zien zal zijn in het volgende seizoen!

Zwaaiend tussen vier palen heet acrobaat Monki je welkom. Hij wil iets vertellen. Hij is optimistisch. Hij is een optimist en dat wil hij niet meer onder stoelen of banken steken. Uit de kast komen blijkt een opdracht vol twijfels en valkuilen. “Dat is niet hoe de wereld werkt” zegt men, maar hij ziet toch dat het kan! Ook al lijken de anderen soms luider. 

In deze intieme en fysieke voorstelling met theater, livemuziek en circus krijgen de moodswings de overhand: van klein en ingetogen tot opzwepend up-beat, groots of eenzaam. Optimist Monki krijgt het steeds moeilijker om zijn idealen hoog te houden, want een positief verhaal is eigenlijk best radicaal.

Niks Nieuws. Over mijn coming-out als optimist is de tweede voorstelling uit een drieluik over optimisme van Monki. In en om de palen laat hij je nadenken over ons negatieve wereldbeeld, de effecten van conventionele nieuwsmedia of onze algemeen heersende blik op de mens. Niet dat hij de slechte kanten van de mens wil verdoezelen, maar hij wil het positieve benoemen om het negatieve aan te pakken. Zo creëert theatermaker Monki de mogelijkheid om elkaar een verhaal te vertellen dat wel eens het verschil zou kunnen maken.

★★★★ Monki mengt een theatrale lezing met eerlijke feitjes, verstilde acrobatiek, luchtdromerij en zelfspot. Hij plant een vlag in de wolken als symbool voor hoop en beweging.

Volkskrant

In de media

“Met Niks nieuws. Over mijn coming-out als optimist brengt de artiest niet alleen een ijzersterke monoloog en spannende acrobatiek, ook pakt hij je volledig in, draagt je hart weg in een gouden emmer.” Theaterkrant, keuze van de criticus

“Benjamin Kuitenbrouwer is een optimist. Niet dat hij naïef is, maar hij gelooft dat problemen zijn op te lossen. En hij denkt dat iemand iets kan, als hij of zij dat maar gelooft.” Lorianne van Gelder, Parool

Credits

Concept & Spel: Benjamin Kuitenbrouwer
Regie: Anouke de Groot
Dramaturgie: Bas van Rijnsoever
Lichtontwerp en techniek: Hessel Hilgersom
Coaching muziek: Niels Vermeulen
Producent: TENT/ Monki
Co-producent: Circuswerkplaats Dommelhof, Cirklabo
Partners: Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Latitude 50, L'Essieu du Batut, Werkplaats Diepenheim, CC Amstel, De Grote Post