Patrick Duijtshoff

Hotel Gouden Bergen

Theatertroep
do 1 mei - 20:00
do 1 mei 2025
20:00
  • do 1 mei 2025
    20:00
    Theater aan het Spui
    Zaal 1

Een hotel is de wereld in het klein. De haves en de have-nots leven samen in één gebouw maar ze gebruiken aparte trappenhuizen en nuttigen volstrekt andere maaltijden in strikt gescheiden ruimtes. In Hotel Gouden Bergen botsen deze twee werelden in een maatschappijkritische tragikomedie. Geïnspireerd op hitseries The White Lotus en Fawlty Towers, komen op speelse wijze privilege, geld, onbegrip, klasse en afkomst aan bod.

Hotel Gouden Bergen

In het kleine provinciehotel Gouden Bergen heerst een sublieme segregatie. In de suites en bars vertoeven de gasten. In de dienstgangen van de spa en de bijkeukens van het restaurant scharrelen de obers en schoonmakers rond.

De personages ontmoeten elkaar steeds in duo’s, in een theatrale estafette. Verschillende onderwerpen passeren de revue, waarin de personages lijnrecht tegenover elkaar staan: Zet je een kind op de wereld in het licht van de klimaatcrisis? Hoe dicht je de kloof tussen arm en rijk? Moet je grote bedrijven beteugelen als ze kleine ondernemingen wegconcurreren? Zijn Nederlanders bereid de wapens op te nemen, als hun vrijheid wordt bedreigd? De normale gang van zaken wordt aan het wankelen gebracht en krijgt een laatste zet wanneer een rijke filmregisseur en een beroemde actrice samen met hun dochter een kamer betrekken en besluiten aan te pappen met de familie die het hotel runt. Het duurt niet lang of het komt tot een explosieve botsing tussen de twee gezinnen, met verstrekkende gevolgen voor iedereen; de oude orde ligt definitief in scherven.

Credits

tekst Kyrian Esser | spel Yahya Gaier, Jonata Taal, Patrick Duijtshoff, Elisabeth ten Have, Rosa Asbreuk, Timo Huijzendveld, Kyrian Esser en Nicoline Raatgever | eindregie Amira Duynhouwer | techniek Iris Rodenburg en Asun Gaaikema | decor Luc Brinkhoff, Firma Traktor | marketing Laura van Wingerden | acquisitie Via Rudolphi