Foto: Fred Debrock

Every Brilliant Thing

Het Nationale Theater | Erik Whien
Exclusief terug in Den Haag
vr 27 dec - za 11 jan
vr 27 dec 2024
-
za 11 jan 2025

Every Brilliant Thing komt terug! In december en januari is de voorstelling exclusief te zien in Den Haag. Deze hartverwarmende solo, gespeeld door Tamar van den Dop, schijnt met een ontwapenende echtheid een licht op depressie en brengt een liefdevolle ode aan het leven.

“Wat het leven de moeite waard maakt. Avonden zoals deze.” - Trouw ★★★★

1. IJsjes.
2. Watergevechten. 
3. Laat opblijven en dat je dan tv mag kijken. 
4. De kleur geel.
5. Dingen met strepen. 
6. Achtbanen. 
7. Struikelende mensen.

Een kind van zeven begint te schrijven aan een lijst met alle dingen die het leven de moeite waard maken. Terwijl het kind opgroeit, groeit de lijst mee. De stem van Nina Simone. De geur van oude boeken. Dromen dat je vliegt. Als er een miljoen dingen op staan blijkt de lijst, die begon als steun voor een depressieve moeder, een reddingsboei voor het inmiddels volwassen kind. 

Every Brilliant Thing is een “hilarisch grappige” (The Guardian) voorstelling, geschreven door Duncan Macmillan en geregisseerd door Erik Whien. Je bent als publiek medeverteller van een hartverwarmend en hoopvol verhaal. Een unieke collectieve theaterervaring met een swingende soundtrack van jazz en soul.

Let op: In deze voorstelling komen onderwerpen als depressie en zelfdoding aan bod.  Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl. De voorstelling is geschikt voor 14+.

“Tamar van den Dop speelt innemend”

★★★★ de Volkskrant

In de media

★★★★ de Volkskrant
“In de handen van de innemende Van den Dop en de losse, intuïtieve regie van Erik Whien ondergaan we in krap 75 minuten een inspirerende achtbaan van emoties. Een rit die, mede door de uiterst speelse interactie met het publiek, zelfs bij een pessimistisch mens tot bezinning zal leiden.”

Theaterkrant
“humoristisch en ontroerend, ontregelend en intiem”
"Every Brilliant Thing wordt gespeeld door Tamar van den Dop, die dat voortreffelijk doet."

★★★★ NRC
“In de sober ingestoken, trefzekere regie van Erik Whien is Every Brilliant Thing een intiem en troostrijk kleinood.”
“Een kleine, grootse theatervoorstelling.”

★★★★ Trouw
“Het zorgt voor een saamhorigheidsgevoel dat je zelden zo ervaart in het theater.”

★★★★ Scènes
Every Brilliant Thing is een prachtige tekst die door de interactieve vorm en de enscenering indringend aankomt op een prettige manier.”
“Aan het eind zijn veel mensen ontroerd. Het leven is de moeite waard. Dat laat deze voorstelling heel erg mooi zien.”

Persoonlijke draai

Schrijver Duncan Macmillan (People, Places & Things) schreef dit stuk op zo’n manier dat het door elke acteur gespeeld kan worden, ongeacht gender(identiteit), leeftijd, etc. Hij daagt de spelers uit er een eigen draai aan te geven, met persoonlijke referenties en toevoegingen aan de lijst. Zo ontstaan verschillende versies van hetzelfde verhaal en maken de bijdragen van de medevertellers in de zaal elke avond uniek.  

Het Nationale Theater gelooft dat het theater dé plek is om verhalen te vertellen, het leven te laten zien in al haar facetten en je te verdiepen in ‘de ander’. Met de grootst mogelijke zorgvuldigheid creëren we daartoe een veilige omgeving, waarin het publiek én de onderwerpen die deze voorstelling aansnijdt liefdevol en met respect worden benaderd. Every Brilliant Thing is een avond die je met elkaar beleeft, in een setting die voelt als een knusse huiskamer en waarbij meedoen geen must is, maar een mogelijkheid.

Meer achtergrond in de HNTpodcast

Rondom Every Brilliant Thing maakte Het Nationale Theater twee podcasts. Luister naar een gesprek met schrijver Duncan Macmillan of hoor hoe Tamar van den Dop van deze vertelling haar eigen verhaal maakte. In het gesprek dat programmamaker Laura van Zuijlen had met schrijver Duncan Macmillan gaan zij in op het belang en de behoefte om onderwerpen als depressie, verslaving en zelfdoding met mededogen en humor zichtbaar en invoelbaar te maken.
 
“Depressie is iets dat zo veel voorkomt. Je hebt het óf zelf ervaren, óf je kent meerdere mensen in je omgeving die er mee kampen. En toch rust er een taboe op. Ik denk dat een van de manieren waarop de maatschappij zou moeten omgaan met depressie, is het onderwerp te normaliseren. Het stigma moet er af. We moeten er over praten.” - Duncan Macmillan in de HNTpodcast 

Lees meer over de podcasts

Credits

tekst Duncan Macmillan
regie Erik Whien

spel Tamar van den Dop

vertaling Sanne Parlevliet
bewerking Casper Vandeputte 
dramaturgie Willemijn Barelds
kostuumadvies Lotte Goos

met dank aan Bram Suijker

scènefotografie Fred Debrock