Elzo Bonam

KINGS

RIGHTABOUTNOW INC.
wo 22 mei - 20:15 - 21:30
wo 22 mei 2024
20:15 - 21:30
  • wo 22 mei 2024
    20:15 - 21:30
    Theater aan het Spui
    Zaal 1

"Nog elke 8 dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord." - Interview over KINGS bij Omroep ZWART

Leila heeft een geheime liefdesrelatie. Ze is vrijgevochten en ambitieus, en ze wil af van de beklemmende codes en regels van de straatcultuur in de wijk. Haar grote wens is om samen met haar geliefde de buurt te verlaten en elders een toekomst op te bouwen. Maar als haar broer erachter komt, steekt hij hier een stokje voor.

Een muzikale theatervoorstelling met dans in een boksring waar je als publiek dicht omheen zit.

De bejubelde voorstelling KINGS van Made in da Shade uit 2005 (destijds met Nasrdin Dchar, Tjon Ulrich Tjonatsien, Yahya Gaier) maakt een comeback. Een verhaal over marginalisering, vriendschap, gemeenschap, eerwraak, vrouwenhaat en femicide. De schrijver Djamel Bara liet zich inspireren door een moord op een jonge vrouw in de Franse banlieue en door de documentaire When We Were Kings over bokslegende Muhammed Ali. De voorstelling laat zien hoe een dochter, zus, vriendin, zich verzet tegen een omgeving waarin alles wat neigt naar vrouwelijkheid onderdrukt wordt. 

Door de schokkende golf femicides is KINGS helaas actueler dan ooit. Om die urgentie te benadrukken worden de drie mannelijke personages in KINGS door vrouwen gespeeld. 

Intens theater laat zien dat eerwraak en vrouwenhaat nog lang niet zijn verdwenen.

Theaterkrant, keuze van de criticus

In de media

"Het stuk, ruim twintig jaar geleden geschreven, is eigenlijk actueler dan ooit." - 1e Rang ★★★★★

"Rightaboutnow Inc. stelt op confronterende wijze aan de kaak dat toxische machocultuur twintig jaar na de gebeurtenis in Frankrijk nog altijd actueel is en tot vrouwenhaat en zelfs femicide leidt. In Nederland wordt bijna wekelijks een vrouw vermoord - vaak is de dader haar (ex-)partner." - Het Parool

Omroep ZWART
Interview op Radio NPO 1 bij De Nacht is ZWART

Radio FunX
Interview over KINGS i.h.k.v. Internationale Vrouwendag

KINGS // De Soundtrack

KINGS is ook een soundtrack. De soundtrack van de voorstelling uit 2005 was gemixt door The Flexican, met o.a. Typhoon (met de hit Bumayé). Deze was uitgebracht door Made in da Shade. Luister hieronder:

Net als in 2005 verschijnt bij de nieuwe KINGS productie ook een gelijknamige soundtrack. Executive producer van de KINGS soundtrack is kunstcollectief LFMC. Niemand minder dan producer en singer/ songwriter, Josephine Zwaan, ook bekend als Suzooki Swift, verzorgt de muzikale producties. LFMC benaderde voor dit project een aantal van de beste mc’s uit de Nederlandse hiphop scène.

Credits

regie: Kaja van Bruggen, Ritzah Statia
spel: Cripta Scheepers, Rabina Khatun Miya, Rosa Weekers
script: Djamel Bara
bewerking script: Maarten van Hinte
begeleiding: Marjorie Boston en Maarten van Hinte
techniek en geluidsontwerp: Sem ten Haaf
dramaturgie: Katja Hieminga
lichtontwerp: Ingeborg Slaats
decorontwerp: John Lippens, Koen Jantzen - Staalwolf & Lightning

context en educatie: Tomas Leijen | productie: Sterre Nacca | publiciteit: Emily Perez | stagiaire marketing: Joy Smit | stagiaire productie: Charlissa Feller | stagiaire regieassistent: Nelgina Khensani van Leeuwen

bokstraining: Erwin Gerding - BasementGym
muziek en soundtrack: Josephine Zwaan a.k.a Suzooki Swift
executive producer soundtrack: kunstcollectief LFMC
met dank aan: Mestizo Arts Platform