Benning&Gladkova

Versus

Casper Vandeputte | Theater Utrecht | Cello Octet Amsterdam
wo 6 mrt en do 7 mrt
wo 6 mrt 2024
en
do 7 mrt 2024

Waarom staan er toch altijd weer mensen op die de massa in vervoering kunnen brengen? Wat beweegt de groep mensen die valt voor de uitstraling, de visie en de beloften van een Groot Leider? En is dat verbond gedoemd het slechtste in de mens naar boven te halen, of is het onze enige redding?

Versus belooft een muzikaal overdonderende en bedwelmende reis te worden langs onze grootste verlangens en angsten over hoe we met elkaar omgaan. Twee toneelspelers en acht cellisten zetten alles op alles om voor eens en voor altijd het grote menselijke oerconflict uit te vechten; ik versus de ander.

In Versus zijn we aanwezig bij het langverwachte interview met een populaire mediafiguur over wie wordt gezegd dat die een grote aanhang heeft opgebouwd en ook politiek actief zou kunnen worden. De meest vooraanstaande journalist van het land voelt deze charmeur ten overstaan van een live publiek aan de tand.

Ze probeert zijn ware intenties te onthullen en aan te tonen wie er achter het masker van deze natuurlijke leider verscholen zit. Maar om dat voor elkaar te krijgen zal ze boven zichzelf uit moeten stijgen. Naarmate hun strijd steeds intenser wordt verandert het interview in de voortzetting van een eeuwenoude titanenstrijd om de gunst van het publiek, de waarheid en uiteindelijk, de macht.

Met Versus slaan Vincent van der Valk en Casper Vandeputte na hun theaterhit Immens (toneelschrijfprijs 2020) wederom de handen ineen om je hoofd op een vrolijke manier te laten exploderen. Ditmaal samen met componist Anthony Fiumara, Cello Octet Amsterdam en topacteertalent ’Ntianu Stuger.

Iemand die zichzelf superieur, inferieur of zelfs de gelijke acht van een ander, begrijpt de werkelijkheid niet.

Credits

regie Casper Vandeputte
tekst Casper VandeputteVincent van der Valk
naar een idee van: Anthony Fiumara | compositie Anthony Fiumara
spel Vincent van der Valk, ’Ntianu Stuger
muzikanten Cello Octet Amsterdam
decor- en lichtontwerp Julian Maiwald
geluidsontwerp Sander van der Werff
kostuumontwerp Rebekka Wörmann
co-productie Theater Utrecht, Cello Octet Amsterdam