Hamlet

Theater Rotterdam | Erik Whien
za 19 apr - wo 23 apr
za 19 apr 2025
-
wo 23 apr 2025

To be or not to be? De Shakespeare-klassieker Hamlet is dit theaterseizoen weer te zien. De regie is in handen van Erik Whien en de voorstelling wordt gespeeld door Hannah Hoekstra, Jacob Derwig en Roman Derwig. De laatste twee zijn in het echte leven ook vader en zoon.

Het verhaal

De jonge Hamlet rouwt om zijn overleden vader. Maar in zijn directe omgeving is daar geen ruimte voor. Zijn moeder hertrouwt snel, te snel, om het onrustige politieke klimaat in evenwicht te houden. Het ontkennen van de ruimte voor verdriet raakt Hamlet in zijn diepste kern. Het tast elke zingeving aan, vergiftigt hem, creëert wantrouwen en twijfels. Wat verdrongen wordt, eist bestaansrecht op – wat de gevolgen ook zijn. Hamlets verdriet zet zich om in woede en richt zich destructief op alles en iedereen. Ook op zichzelf.

Vader en zoon Jacob en Roman Derwig 

Na veelgeprezen voorstellingen als Revolutionary Road en Verdriet is het ding met veren, slaan regisseur Erik Whien en acteur Jacob Derwig opnieuw de handen ineen voor een toneelstuk over rouw, verlies en veerkracht. De Shakespeare-klassieker Hamlet wordt bewerkt tot universeel en persoonlijk theater, gespeeld door Hannah Hoekstra, Jacob Derwig en Roman Derwig. De laatste twee zijn in het echte leven ook vader en zoon. Deze Hamlet wordt daarmee ook een theatraal spiegelpaleis: een stuk in een stuk, dat via het verhaal van de Deense prins complexe thema’s als opvoeding, onvoorwaardelijkheid en de fundamenten van onderling vertrouwen onderzoekt.

Credits

Regie Erik Whien | Bewerking Koen Tachelet | Spel Jacob Derwig, Roman Derwig en Hannah Hoekstra | Scenografie Studio Dennis Vanderbroeck | Licht Julian Maiwald | Kostuums Rebekka Wörmann | Muziek Thijs van Vuure