Paulina Matusiak & Eddy Wenting

Lady + Lord Macbeth

Suburbia
wo 3 apr - 20:15
wo 3 apr 2024
20:15
  • wo 3 apr 2024
    20:15
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote zaal

Veel bloed, wreedheid en duisternis. Zo staat Macbeth, ‘de Schotse tragedie’ van Shakespeare, bekend. Auteur Tom Lanoye en regisseur Olivier Diepenhorst voegen hier onverwachte elementen aan toe. Zo heeft Lady Macbeth in deze bewerking een centrale en drijvende rol. Lady+Lord Macbeth is een meeslepende bewerking, over bodemloze liefde en blinde ambities. En over de pijn - het gemis van wat nooit heeft mogen zijn.  Het koningskoppel wordt gespeeld door Joy Wielkens (tv serie Dertigers) en Alwin Pulinckx (ITA). 

In hun jeugd hebben Lady en Lord Macbeth elkaar onvoorwaardelijk trouw gezworen. Hun leven wordt nu echter overschaduwd door een grote tragedie: zij blijven kinderloos. Lady Macbeth verzint een manier om het gapende gat in hun bestaan te vullen. Wat een waanzinnig plan leek, wordt een obsessie.

Over de makers 

Tom Lanoye is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij is een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van zijn taalgebied (Nederland en Vlaanderen), en kind aan huis bij alle grote Europese theaterfestivals. Tom Lanoye leeft en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika). 
 
Olivier Diepenhorst deed de afgelopen jaren (gast)regies bij o.a. Toneelschuur producties, Korthals Stuurman Theaterbureau, Theatergroep Suburbia, Oostpool en Theater Bellevue. Zijn regie van Lichter dan ik (Korthals Stuurman) werd door de Nederlandse Toneeljury geselecteerd als één van de beste voorstellingen van het theaterseizoen 21/22. Najaar 2022 oogstte Diepenhorst veel lof voor zijn regies van de indrukwekkende monologen Een Leven (met Benja Bruijning) en De Wanen (met Alwin Pulinckx). 

Credits

Tekst Tom Lanoye 
Regie Olivier Diepenhorst 
Spel Joy Wielkens, Alwin Pulinckx e.a.