Anne Claire de Breij

Ik ga leven

Theater Rast
vr 9 mei - 20:00
vr 9 mei 2025
20:00
  • vr 9 mei 2025
    20:00
    Theater aan het Spui
    Zaal 1

Ik ga leven is een muzikale theaterproductie geïnspireerd op de autobiografische bestseller van Lale Gül. Hierin laat ze zien hoe het strenge keurslijf van haar Turkse, islamitische gemeenschap een jonge vrouw dwingt om de grootste offers te brengen voor haar persoonlijke vrijheid.

In het boek Ik ga leven beschrijft Lale Gül hoe het is om op te groeien in een gezin met een strenge interpretatie van de islam. De maatschappelijke impact van de roman was enorm, de prijs voor Lale Güls vrijheid torenhoog. De muzikale theaterproductie Ik ga leven laat zien hoe het strenge keurslijf van haar Turkse, islamitische gemeenschap een jonge vrouw dwingt om de grootste offers te brengen voor haar persoonlijke vrijheid. 

Bewerkt voor het toneel

Regisseur Saban Ol laat zich voor Ik ga leven inspireren door de debuutroman van Lale Gül. Hij dook dieper in de ervaring van vrouwen die opgroeien in extreme situaties, in gezinnen met een uiterst strenge interpretatie van de islam. Shabnam Baqhiri schreef een nieuwe Nederlands toneeltekst waarin ze laat zien hoe extreme omstandigheden ertoe leiden dat slachtoffers zelf steeds radicaler worden. Ik ga leven toont geraffineerd het overlevingsmechanisme van jonge vrouwen die zich gedwongen voelen te kiezen tussen het strenge keurslijf van de gemeenschap en hun persoonlijke vrijheid. 

Theater RAST produceerde eerder theaterbewerkingen van Wees Onzichtbaar van Murat Isik, Bloedbroeders van Sinan Can en EUS van Özcan Akyol.

Over Theater RAST

Theater RAST staat met haar voeten in de veranderende samenleving. Vanuit het Turks-Nederlandse DNA reageren onze makers op theatrale wijze op wat er om ons heen gebeurt, zowel in Amsterdam, Nederland als de wereld. RAST heeft de kracht een persoonlijk gezicht te geven aan culturen en conflicten die voor veel mensen ver van hun bed lijken. En of het nu gebeurt met de dramaturgisch gefundeerde, muziektheatrale stijl  van Şaban Ol, de koerdisch-etnische bril van Celil Toksöz, de gestileerde benadering van Ada Ozdogan, de feministische urban storytelling van Aysegül Karaca of de luchtige aanpak van complexe thema’s door Ferhat Kaplan. Theater RAST brengt verhalen die niet vanzelfsprekend op de Nederlandse podia te zien zijn.

Credits

Script Shabnam Baqhiri | Regie Șaban Ol | Dramaturg Martine Manten | Spel Asina Aksoy, Sam Ghilaine | Compositie Selim Doğru | Muzikanten Ezgi Elkırmış, Emma Breedveld, Tuğçe Karta | Scenografie Eric Goossens | Licht Coen van der Hoeven