Bas de Brouwer

Who’s afraid of Oscar Wilde

Compagnie Red Yellow & Blue
do 12 sep - 20:15 - 21:30
do 12 sep 2024
20:15 - 21:30
  • do 12 sep 2024
    20:15 - 21:30
    Theater aan het Spui
    Zaal 2

Je hoeft geen doorgewinterde theaterliefhebber te zijn, of je hebt wel eens gehoord van Who’s afraid of Virginia Woolf. Een befaamd relatiedrama waarin echtpaar Martha en George geraffineerd en onderkoeld een verbale oorlog voeren, voor de ogen van hun gasten Honey en Nick. Waar het eerst nog lijkt op een gênante ruzie in een zuur geworden huwelijk, blijkt het gekijf onder de oppervlakte over iets heel specifieks te gaan: hun kinderloosheid.

Compagnie Red Yellow & Blue pakt dit bekroonde meesterwerk van Edward Albee bij de kladden en maakt er een zwarte keukentafelkomedie van over vier queer dertigers en de relatieperikelen van nu.

De voorstelling is geselecteerd voor het Nederlands en Vlaams Theaterfestival.

Het is weer vrijdagavond en broer en zus Bram en Vera zetten de hapjes en drankjes op tafel voor de wekelijkse borrel met hun partners Manu en Sinem. Een vast ritueel om de week af te sluiten en het weekend in te luiden. De wilde parties uit hun twintiger jaren hebben ze inmiddels opgelucht verruild voor rust, reinheid en regelmaat. Normaal is de borrel hét moment om even met z’n viertjes te relaxen, maar deze week hangt er spanning in de lucht.

Waar het besluit van Vera en Sinem om ‘aan kinderen te beginnen’ begon als een prelude op een roze wolk, is het onderwerp inmiddels een touchy subject. Want wie had nou kunnen bedenken dat beide  vrouwen het kind wilden dragen om zo ‘een stukje van zichzelf terug te zien’? Daarom hebben Bram en Vera voor vanavond een pitch voorbereid. Een oplossing voor de onvervulde en inmiddels uitgestelde en doodgezwegen kinderwens van Vera en haar vriendin Sinem. Een out of the box idee, waarvan ze geen idee hebben hoe het bij hun partners gaat vallen.

Who’s afraid of Oscar Wilde is een keukentafelkomedie die een respectvolle knipoog geeft naar het originele relatiedrama van Albee. Wie zijn de Martha’s en George’s van deze tijd? Wat zijn de hobbels die zij moeten nemen om over hun eigen ego’s heen te kunnen stappen en bureaucratische barrières die ze moeten doorbreken om een kinderwens in vervulling te laten gaan?

Daan van Bendegem schreef het op in rake dialogen en schetst een portret van een generatie waarin vier queer Millennials worstelen met treurig makende uitdagingen, maar vooral ook lachwekkend herkenbaar zijn.

Tekst en spel zijn beide vlijmscherp in deze verrukkelijke relatiekomedie.

Marijn Lems, NRC ★★★★

In de media

THEATERKRANT - Keuze van de Criticus
“Een geweldig, uptempo gespeeld portret, vol humor en zelfspot”

NRC ★★★★
"Who’s afraid of Oscar Wilde is een uitermate geestig en sterk ontroerend relatiedrama, dat door iedereen moet worden gezien."

Over Compagnie Red Yellow & Blue

Compagnie Red Yellow & Blue is een jong gezelschap opgericht door theatermaker Daan van Bendegem. Zijn voorstellingen zou je het beste kunnen typeren als energiek, dynamisch en direct; in hoog tempo gaat hij op zijn doel af, zonder al te veel omwegen. Wanneer het helpt is hij zelfs niet vies van platvloerse middelen, een grote dosis humor en grotesk spel. Daan wil de toeschouwer bij de lurven pakken om niet los te laten. Maar nooit zonder reden.

Al deze middelen dienen een doel: door te dringen tot de kern van de absurde (en uitvergrote) wereld die wordt opgevoerd. De voorstellingen van Compagnie Red Yellow & Blue gaan nadrukkelijk over het ‘hier en nu’. En meer in het bijzonder: over de moeizame opdracht om samen te leven. Ook wanneer wordt teruggegrepen naar repertoire - zoals in zijn bewerking van Anna Karenina (2019) – dient het keurslijf van negentiende-eeuwse conventies dat de hoofdpersoon gevangen houdt als metafoor voor verstikkende conventies waar wij nu tegenaan lopen. Daan schrikt er niet voor terug om die parallel expliciet op te zoeken.

Credits

concept en tekst Daan van Bendegem | spel Daan van Bendegem, Sharlee Jo Daantje, Eline van Gils en Tobe Vandekerckhove | eindregie Ellen Goemans | productie: Anna Huizing | PR Dagmar Bokma | zakelijke leiding n’ More / Ellen van Bunnik