Annemieke van der Togt

De Smeekbede

Korthals Stuurman Producties
zo 19 nov - 14:00
zo 19 nov 2023
14:00
  • zo 19 nov 2023
    14:00
    Koninklijke Schouwburg
    Grote zaal

In De Smeekbede duiken we de geschiedenis van een opmerkelijke brief in. In 1795 stuurt een vrijgemaakte vrouw een smeekbede naar haar voormalig meester. Het schip met de brief dat vanuit Paramaribo naar Amsterdam vaart, wordt gekaapt. Bijna tweehonderd jaar later wordt haar smeekbede in een archief teruggevonden. Een voorstelling over macht en onmacht, over vooroordelen, racisme en winstbejag, maar ook over veerkracht en mededogen.

De Smeekbede volgt het spoor van Dédé, een in slavernij geboren vrouw op een plantage in Suriname. Dédé strijdt voor de vrijheid van haar zoon, gevangen in een systeem dat hun menselijkheid ontkent. De tragiek van een vrouw zonder eigen stem. Tegelijkertijd krijgen we het verhaal mee van de Utrechtse jurist Engelbert, die naar Suriname afreist om meerdere plantages te beheren. Wie schrijft de geschiedenis?

Van roman naar toneelstuk

De Smeekbede is een toneelbewerking naar de gelijknamige roman van historicus Lianne Damen. De regie is in handen van Olivier Diepenhorst, dezelfde regisseur als de voorstellingen De tolk van Java, Lichter dan ik en Gelukzoekers op Sumatra. 

In de media

"Aangrijpende en oogstrelende productie" - ★★★★ 8weekly

Credits

Naar het boek van Lianne Damen
Bewerking Maarten van Hinte
Regie Olivier Diepenhorst
Met Dionne Verwey, Krisjan Schellingerhout, Francesca Pichel en Rohiet Tjon Poen Gie

Muziek componist CARISTA
Decor Lidwien van Kempen
Licht Yuri Schreuders
Kostuum Sandro Lima
Regie- en productie-assistent Lionel Grauwde