Selwyn de Wind

Terug naar Prinsenplein

Gershwin Bonevacia
do 23 nov - 20:30
do 23 nov 2023
20:30
  • do 23 nov 2023
    20:30
    Zaal 3, Den Haag
    De Constant Rebecqueplein 20A

In Terug naar Prinsenplein gaat Gershwin Bonevacia op zoek naar zijn tienjarige zelf, ‘Gush’. Wie was Gush, hoe heeft Gush bijgedragen aan Gershwin en waar komt de gevoelsmatige ontstane afstand vandaan? Tijdens deze zoektocht stuit de volwassen Gershwin op allerlei trauma's, scheve verhoudingen en taboes.

Gush groeit na zijn verhuizing uit Curaçao op bij tramhalte Prinsenplein in IJsselmonde, Rotterdam. Ondanks dat hij het thuis niet breed heeft en moeilijk meekomt op school is hij rebels en onbevangen. De volwassen Gershwin vindt het hoog tijd om zich te ontdoen van de labels die door anderen aan hem worden opgelegd: dat hij een man is, zwart, dichter, migrant, dyslectisch.

Terug naar Prinsenplein gaat over het streven om zich te bevrijden van die labels en zich vrij te voelen om te zijn wie Gershwin Bonevacia echt is. Het is een onderzoek naar het verleden, naar familiebanden en kind-zijn. Tegelijkertijd is het een ode aan de jonge onbevreesde ik-figuur en een verwoede poging om die weer terug te vinden in de volwassen Gershwin Bonevacia.

In de media

THEATERKRANT: KEUZE VAN DE CRITICUS
"Poëtische teksten worden afgewisseld met meer verhalende passages. Bonevacia trekt je moeiteloos door zijn jeugd. Opmerkelijk is de cadans in zijn zinnen, die klinkt als een potje schaak."

"In Terug naar Prinsenplein zijn zowel de teksten als het decor adembenemend"

HET PAROOL
"Bonevacia betreedt de bühne in een astronautenkostuum. De tijdreisstoel waarop hij ligt kantelt omhoog. Via uiteenlopende jeugdherinneringen en golvende poëtische teksten verleidt hij je het stuk in. Soms is zijn stem warm en gecontroleerd, dan weer haalt hij uit, schreeuwt."

Over Gershwin Bonevacia

Gershwin Bonevacia (1992) is dichter, schrijver en performer. Van 2019 tot 2022 was Gershwin Stadsdichter van Amsterdam. Op 19 juni 2023 was hij één van de zes dichters in de eenmalige poëzievoorstelling Dichter bij Laagland van Het Nationale Theater.

Zijn poëziedebuut Ik heb een fiets gekocht gaf hij in 2017 in eigen beheer uit en maakte hij eigenhandig tot underground classic. In 2021 verscheen zijn tweede dichtbundel Toen ik klein was, was ik niet bang bij uitgeverij Das Mag en vertaalde hij het kinderboek Zo klinkt verandering van de befaamde Amerikaanse spoken word-artiest Amanda Gorman.

In 2023 staat hij in het theater met zijn eerste solo theatervoorstelling Terug naar Prinsenplein. Daarnaast werkt hij aan een album.

Credits

tekst en spel Gershwin Bonevacia
regie Timothy de Gilde
muziek Gershwin Bonevacia, Elisha Amonoo-Neizer, Nana Adjoa, Vernon Chatlein
scenografie Atelier Clement
lichtontwerp Jasper Nijholt
algemene leiding Zafer Yurdakul
zakelijke leiding Natalie Beckers
producent Trisha de Lang
strategische marketing en publiciteit Miriam Mustamu