Anne Claire de Breij

Dichter bij Laagland

Het Nationale Theater | Eric de Vroedt
De stem van het water
ma 19 jun - 20:15
ma 19 jun 2023
20:15
  • ma 19 jun 2023
    20:15
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote zaal

En dan, wat is natuur nog in dit land?

In Laagland, geschreven door Nathan Vecht en geregisseerd door Eric de Vroedt, komen twee groepen recht tegenover elkaar te staan. Een recreatieplas moet een drijvende woonwijk worden. Daar is niet iedereen het mee eens: de gemoederen aan verschillende vergadertafels lopen hoog op. Maar wat vindt de plas er zelf eigenlijk van?

In Dichter bij Laagland krijgt de natuur het laatste woord. Een uniek, eenmalig programma in het decor van de voorstelling in de Koninklijke Schouwburg. Zes dichters, drie muzikanten, een acteur en filmfragmenten vertellen samen het verhaal van het water.

Met: Alexis de Roode, Benzokarim, Esther Scheldwacht, Gershwin Bonevacia, Jeroen Dirrix, K. Michel, Maartje Smits, Radna Fabias, Saartje Van Camp en Spinvis. Lees hieronder meer over de artiesten.

en in alle gewesten wordt de stem van het water met zijn eeuwige rampen gevreesd en gehoord.

uit 'Herinnering aan Holland' - Hendrik Marsman

In de media

Dichter bij… reageerde in 2022 op de Leedvermaak­-trilogie. Het publiek over deze voorstelling:

“Adembenemend mooi."

"Er werden prachtige gedichten voorgedragen, sommige daarvan kwamen hard binnen. De muziek was weergaloos mooi. Er was samenhang. Indrukwekkend ook, de performances in beeld.”

“Hele mooie, goede voorstelling! Mooie opzet waarin de performers elkaar afwisselden en aanvulden. Geeft stof tot nadenken over grote thema's.”

“Dichter bij… was een geestverruimende ervaring”

Over de artiesten


Alexis de Roode (1970)

Debuteerde in 2006 met Geef mij een wonder en voegde daar drie bundels aan toe: Stad en Land (2008), Gratis tijd voor iedereen (2010) en Een steen openvouwen (2017). Hij dicht regels van bedrieglijke eenvoud, ontwapenend en ontroerend. Intussen roept De Roode scherpe beelden op en stelt vragen van belang: weten wij mensen nog waar we vandaan komen? Wat doen we met de ruimte om ons heen? Wat doen we elkaar aan? Toch is er lucht. Want er is humor, bijtend soms, die alles draaglijk maakt. De Roode brengt ons, schrijft Poetry International, ‘poëzie als een orkaan die steeds krachtiger wordt, en uiteindelijk de lezer van zijn sokken blaast.’

Benzokarim (1996)

Debuteerde in 2022 met El Ghorba. In datzelfde jaar won hij de El Hizjra Literatuurprijs. Benzokarim was te zien op festivals als Lowlands, Crossing Border en Read My World. Waar hij komt, raakt hij zijn publiek. Zijn voordrachten zijn muzikaal, ritmisch, dynamisch en doorleefd. El Ghorba draait om gesprekken met zijn vader en de nagedachtenis aan zijn overleden moeder. Deze poëtische geschiedenis van een troubadour uit Port Saïd in Egypte belooft een mooie toekomst voor de Rotterdamse woordkunstenaar die zowel op het podium als op papier ontroert. 

Gershwin Bonevacia (1992)

Debuteerde in 2017 met Ik heb een fiets gekocht en publiceerde vervolgens Toen ik klein was (2021). Van 2018 tot 2022 was Bonevacia stadsdichter van Amsterdam, de jongste ooit. Hij omschrijft zichzelf als: ‘een klassieke schrijver met urban invloeden.’ ‘Mijn gedichten,’ zegt Bonevacia, ‘gaan vaak gepaard met een optreden, dus ik doe veel met spoken word en met voordrachten. Soms maak ik een optreden heel theatraal, soms houd ik het heel klein.’ De dichter K. Schippers, van wie Bonevacia het stadsdichterschap overnam, sprak bewonderend over zijn opvolger: ‘voor je het weet, ben je verdwaald in zijn sterrenstelsel.’ Een terechte waarschuwing.

K. Michel (1958)

Debuteerde in 1989 met Ja! Naakt als de stenen en publiceerde sindsdien, naast verhalen en beschouwingen nog een vijftal bundels: Boem de nacht (1994), Waterstudies(1999), 
Kleur de schaduwen (2004), Te voet is het heelal drie dagen ver (2016) en & rol door (2020). Zijn werk werd met zo’n beetje alle grote Nederlandse poëzieprijzen bekroond. Dichten is voor K. Michel ‘een kruising tussen hardop denken en dromen’. Dat denken is hem als filosoof vertrouwd. Verwondering ook: met een open blik benadert hij de wereld en vangt deze in heldere, transparante taal. Even wijs als speels en licht roepen zijn gedichten zowel herkenning als verrassing op.

Maartje Smits (1986)

Debuteerde in 2015 met Als je een meisje bent en publiceerde daarna Hoe ik een bos begon in mijn badkamer (2017). Poetry International roemt haar fijne gevoel voor taal en ritmiek dat tot ‘prachtige, hoogst oorspronkelijke poëzie’ leidt. Avantgardistisch haast zijn de gedichten waarin Smits moeiteloos verschillende talen mixt. Terugkerende thema’s in het werk van Smits zijn: de verhouding tussen mens en natuur, de maakbaarheid van het Nederlands landschap en de onheilspellende realiteit van klimaatopwarming. Smits klinkt nuchter en krachtig, nergens somber, maar altijd met humor en moed.  

Radna Fabias (1983)

Debuteerde in 2018 met Habitus, waarvoor ze zowel de C. Buddingh’-prijs en de Awater Poëzieprijs als De Grote Poëzieprijs ontving. ‘Fabias laat zich,’ schreef de jury van De Grote Poëzieprijs, ‘niets gelegen liggen aan vaste versvormen en vindt de poëzie opnieuw uit. Vitaal, ritmisch en klankrijk, is dit sterk aardse en lichamelijke poëzie. Politieke poëzie ook, omdat het gaat over thuiskomen en over er niet bij horen […] Je hoort aan niets dat Habitus een debuut is, of het moet zijn in de volslagen oorspronkelijkheid van de cadans van haar taal, die een brug weet te slaan tussen het eenzame, vleselijke lichaam en de geest.’

Esther Scheldwacht (1968)

Scheldwacht staat ruim dertig jaar als acteur in de Nederlandse theaterzalen. Sinds 2022 maakt zij deel uit van het ensemble van Het Nationale Theater. In seizoen 2022-2023 speelde Scheldwacht de titelrol in De eeuw van mijn moeder (reprise), was zij te zien in Erik of het klein insectenboek en heeft ze een rol in Laagland. Scheldwacht is niet alleen in het theater, maar ook regelmatig in film- en televisieproducties te zien. Daarnaast ontwikkelde zij zich tot veelgeprezen toneelschrijver en regisseur. In Dichter bij Laagland neemt Esther Scheldwacht onder andere teksten van Nathan Vecht en Hendrik Marsman voor haar rekening.

Jeroen Dirrix

Dirrix bracht in 2018 in eigen beheer de spannende tweedelige EP Take The Air uit. Zijn meest recente album is A Hidden Place. Met een instrumentarium van analoge synthesizers, piano en elektronica creëert Dirrix ambient en minimal music. Componeren, spelen en produceren is bij hem één organisch proces waarin het diepe onderbewuste een belangrijke rol speelt. De optredens van Jeroen Dirrix zijn daardoor altijd een verrassende, hypnotiserende ervaring.

Spinvis (1961)

Spinvis is de naam waaronder Erik de Jong zijn werk als componist en muzikant presenteert. Het is ook de titel van zijn eerste album, dat in 2002 verscheen. De Jong typeerde zijn werk destijds als ‘singer-sample-songwritermuziek’: alle nummers waren door hem zelf geschreven, gespeeld, geknipt en geplakt. Sindsdien is Spinvis blijven optreden, soms bijgestaan door een enkele dichter, soms door een heel orkest, nu eens op een groot muziekfestival, dan weer in een intiem theater. Onlangs verscheen zijn nieuwe album Be-Bop-A-Lula en werd hij onderscheiden met de Lennaert Nijgh Prijs voor beste muziektekstdichter. Spinvis werd bij die gelegenheid geprezen als ‘een jongleur met woorden en zinnen die de luisteraar meeneemt op wonderlijke reizen en die in staat is een even herkenbare als mysterieuze wereld te creëren.’

Saartje van Camp (1974)

Van Camp is celliste, zangeres en theatermaker. Opgeleid als klassiek celliste vond ze de laatste jaren ook steeds meer haar eigen stem als zangeres en als maker. Ze componeert muziek, schrijft teksten en creëert voorstellingen voor volwassenen en voor kinderen. Ze treedt solo op, werkt al jaren samen met Spinvis en wordt regelmatig gevraagd voor samenwerkingen met andere muzikanten, filmmakers en kunstenaars. Zowel Spinvis als Saartje Van Camp maakten deel uit van de eerste editie van Dichter bij… in 2022.

Credits

concept, script en filmbeelden Laura van Zuijlen, Joni Zwart
eindregie Eric de Vroedt
artiesten Alexis de Roode, Benzokarim, Esther Scheldwacht, Gershwin Bonevacia, Jeroen Dirrix, K. Michel, Maartje Smits, Radna Fabias, Saartje Van Camp, Spinvis
scenografie Laagland Studio Dennis Vanderbroeck 
lichtontwerp en video Laagland Bernie van Velzen
productie Stephanie Soemanta
marketing Ben Terwel

in samenwerking met boekhandel De Vries Van Stockum

Logo boekhandel De Vries van Stockum