Mijn Paradijs

Karel de Rooij
Allerlaatste voorstellingen
di 23 apr - zo 19 mei
di 23 apr 2024
-
zo 19 mei 2024

Karel de Rooij, bij het grote publiek bekend als Mini van het legendarische duo Mini & Maxi, is 75 jaar geworden! Kleinkunst en varieté zitten nog altijd in zijn bloed. Reden genoeg voor een jubileumvoorstelling. De Rooij speelt zijn jubileumvoorstelling in de bovenzaal van de Koninklijke Schouwburg, het Paradijs. Nergens anders te zien in Nederland dan daar. En nu de allerlaatste voorstellingen! 

Karel de Rooij over zijn jubileum

Je leeft voor de toekomst, maar door terug te kijken begrijp je het pas. Tijdens corona heb ik de hutkoffer van mijn moeder maar eens doorzocht en opgeruimd. Affiches, foto’s, brieven van heel de familie tot overgrootvader toe, allemaal in de muziek en het theater. Het lijkt erop of dat al deze verschillende disciplines terug te zien waren in het werk van Mini & Maxi. Altijd op zoek om grenzen te doorbreken van variété en concertzaal, tussen kleinkunst en grootkunst.
Als ze mij vragen: "Ben je geworden wie je bent?", dan zeg ik : "Ja, maar ik zou dan ook niet weten wat ik anders had moeten doen".

Het nieuwe variéte

Karel wil in zijn jubileumvoorstelling het nieuwe variéte een kans geven. Want, zoals hij zelf zegt: 'varieté mag nooit verloren gaan!' Daarom deelt hij tijdens zijn show het podium met nieuw talent. De eerste vier keer is dat met Niek Takens, een bijzondere speler van de volgende generatie, die inmiddels al vele internationale prijzen op zijn naam heeft staan. 

De voorstelling wordt muzikaal begeleid door Meike Portegies. Karel leerde haar kennen tijdens een workshop die hij gaf op het Koninklijk Conservatorium. Naast basgitaar en piano is zij een bekend gezicht in de salsawereld. Als muzikante en danseres beweegt zij zich binnen twee werelden die ze samenbrengt in haar werk. Muziek en beweging is haar motto. 

Allerlei sessies vol foto’s, anekdotes, muzieknoten en thee met honing later, kijk ik -met mijn toch al nostalgische hart- vol trots naar dit luisterrijke en innige levensverhaal van deze uit artiesten geboren rasartiest

Willem van Baarsen, onderdeel van Släpstick, regieadvies 'Mijn Paradijs'

Credits

Regieadvies Willem van Baarsen en Max Douw
Productie en techniek Alec Martel