Jongensuren

Toneelschuur Producties | Koen Verheijden
di 17 dec en wo 18 dec
di 17 dec 2024
en
wo 18 dec 2024

Welkom in de wereld van de Nederlandse sixties-schrijver Andreas Burnier, die ondanks haar vooruitstrevende, nog altijd hyperactuele werk over identiteit en seksualiteit in de vergetelheid is geraakt. Burnier schreef over onderwerpen die destijds erg controversieel waren en grote impact hadden. Jongensuren, een theaterbewerking van haar werk, brengt de tijdsgeest, de dubbele moraal van de naoorlogse periode en de vrijheidsdrang van een jonge vrouw in een wereld waarin 'afwijkingen' worden afgekeurd, tot leven.

"Veel meisjes kon het niets schelen dat ze gekke kleren moesten dragen die je het spelen beletten. Dat ze later hun hele leven het domste en saaiste werk zouden moeten doen in een huis, als ze wilden trouwen. Mij wel. Wat had God tegen mij dat hij mij niet “toevallig” aan de goede kant had laten terechtkomen, zoals die veertig moffenjongens in de garage?"

In Jongensuren, een nieuwe theatertekst van Koen Verheijden op basis van Burniers romans, zien we vier acteurs, vier vrouwen op de vloer, die afwisselend Andreas Burnier en de door haar gecreëerde personages spelen. Het is een onderzoekende, haast documentaire voorstelling, gemaakt door iemand die diep in het leven en werk is gedoken van een van Nederlands grootste queer schrijvers. Jongensuren is een theatrale ode aan Andreas Burnier, ook in vorm en stijl; associatief, vanuit verschillende perspectieven en met veel (soms wrange) humor. 

Hoognodige ode aan Andreas Burnier – queer icoon, haar tijd ver vooruit.

Ik vind het bizar dat Andreas Burnier, die zo’n grote invloed heeft gehad op de Nederlandse literatuur, vandaag de dag nog zo weinig bekend is. Met deze voorstelling wil ik haar werk weer de aandacht geven die het verdient.

Koen Verheijden

Credits

regie Koen Verheijden | met Kirsten Mulder, Anne-Chris Schulting, Lulu Streefkerk, Hanna van Vliet