Selwyn de Wind

Voices from Letters: Kiminá

Vernon Chatlein
vr 10 mei - 20:15
vr 10 mei 2024
20:15
  • vr 10 mei 2024
    20:15
    Theater aan het Spui
    Zaal 2

Ontrafel met Afro-Caribische percussionist Vernon Chatlein de geheimen van Curacao’s meest iconische muziekstroming: Tambú

In English below ->


Kimina
is een voorstelling waarin Tambú; de muziek, dans, storytelling en spiritualiteit centraal staat. Het is de derde voorstelling in de reeks vertoningen van Chatlein’s onderzoek & performace platform Voices From Letters, waarin hij de traditionele muziek vertaalt naar het hedendaagse.

De Tambú is ontstaan doordat tot-slaaf-gemaakte Afrikanen op Curaçao hun verschillende Afrikaanse muzikale tradities combineerden. Het verteld van origine over het (over)leven op de plantage, door middel van dans en zang met verschillende drum ritmes.

Hoewel de Tambú, zowel als muziek als leefwijze, al eeuwen geleden werd gevormd, is het nog steeds springlevend in de huidige Caribische gemeenschap.

Voices from Letters: Kimina zal een vertoning zijn van Chatlein’s ontdekkingen en onderzoek rondom de Tambú. Hierbij heeft hij samengewerkt met zijn grote vriend en choreograaf Remses Rafaela. Samen zijn zij op zoek naar nieuwe vormen in Tambú die de codes en traditie behouden maar in zekere zin ook de extremen opzoeken.

Over het project

Chatlein begon in 2022 vanuit passie met Voices from Letters; een onderzoek naar de verhalen van de Tambú. Als Afro-Caribische percussionist onderzoekt hij de verschillende melodieën en ritmes van de traditionele stijlen Chapi en Tambú. In zijn zoektocht naar zijn eigen stem merkte hij dat hij dichter bij zichzelf kwam door de muziek van zijn geboorteland te onderzoeken en meer op de voorgrond te laten treden.

Hij ontwikkelt op dit moment een officieel notenschrift voor het Tambú ensemble - waarvan de overdracht traditioneel mondeling is - en een hedendaagse vertaling van de Tambú.

In zijn voorgaande edities van Voices from Letters heeft hij gebruik gemaakt van een Curaçaose geluidsarchief, genaamd Zikinza, met verhalen, liederen en anekdotes van nazaten van tot-slaaf-gemaakten uit Curaçao. Imershón, de tweede van de reeks, heeft 5 uitverkochte concerten gehad op Curaçao en speelde 15 voorstellingen in diverse podia en zalen binnen en buiten Nederland.

Tambú is een uitlaatklep voor maatschappelijke kritiek, onderdeel van het volksgeloof maar ook - en zeker niet in de laatste plek - een moment van feest en plezier. Tambú is, kortom, als het Curaçaose leven zelf.

R. Rosalia

In English

Vernon Chatlein unravels the secrets of Curaçao's most iconic music movement: Tambú

The Tambú is more than music, it is also dance, song, and way of life. Although Tambú was formed centuries ago in Curaçao by enslaved people from various African musical traditions, it is still alive and well in the current Caribbean community.

As part of his research & performance platform Voices from Letters, he will present the third of the series. Before this, he also presented Zikinzaá and Imershón on various stages.

Voices from Letters: Kiminá will be a showcase of Chatlein's discoveries and research around the Tambú. He collaborated with longtime friend and choreographer Remses Rafaela. Together they are looking for new forms in Tambú that retain the codes and tradition but also, in a certain sense, go to the extremes.

Credits

regie, componist & drummer Vernon Chatlein 
choreograaf & movementalist Remses Rafaela 
drummers Quincy Braafhart & Lidrick Solognier 
zangeressen Mara Letí, Amber Nijman & Chery Bernadina 
dansers Juersson Hermanus & Whitney van Ommeren 
productie Daya Maduro co-producent Maas Theater & Dans 

mede mogelijk gemaakt met de steun van Mondriaanfonds, NORMA, Cultuurfonds Almere, Amarte