Remko Kraaijeveld

Je bent wat je eet

Tafelvertellingen van kookboekenschrijvers over smaak en cultuur
Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival
za 20 jan - 15:45 - 17:15
za 20 jan 2024
15:45 - 17:15
  • za 20 jan 2024
    15:45 - 17:15
    Met Vanja van der Leeden (Indorock, Insane), Judith Cyrus (Paramaribo), Sun Li (Chin. Ind. Rest) en gespreksleider Hassnae Bouazza (Spicy Chef, Streetfood).
    Theater aan het Spui
    Zaal 2

In Je bent wat je eet duiken we met keukenchefs en kookboekenschrijvers in de smakelijke wereld van culinaire vertellingen. Want met smaken en gerechten deel je, net als met boeken, je ervaringen en herinneringen. Een specifieke smaak kan net als een zorgvuldig gekozen woord krachtige emoties oproepen.

Met Sun Li (Chin. Ind. Rest), Vanja van der Leeden (Indorock, Insane), Judith Cyrus (Paramaribo) en Hassnae Bouazza (Spicy Chef, Streetfood) gaan we van de geheime hoekjes van grootmoeders keuken - overgebracht van generatie op generatie, vaak als mondelinge overleveringen - naar hedendaagse keukens waar gerechten soms een verrassende wending krijgen. En natuurlijk dromen we een beetje over de toekomst: hoe zorgen we ervoor dat volgende generaties deze smaakvolle verhalen blijven delen?

Chef, food stylist en auteur Vanja van der Leeden, Nederlandse met Indische roots, is onder andere dankzij haar kookboek Indorock, het satéboek Indostok en haar nieuwste gerechten- en verhalenboek Insane ('gekmakend lekker en best gezond') een begrip in de Nederlandse keuken.

Judith Cyrus is kok en schrijft over koken. Ze groeit op in een Surinaams gezin in Noord-Holland, waar haar moeder haar opvoedt met pom, bakkeljauw en moksi-alesie maar ook met oesters, asperges en een glas wijn. In 2021 brengt ze haar eerste kookboek uit: Paramaribo, een culinaire smeltkroes en opent ze haar lunchroom De buitenvrouw in Amsterdam.

Sun Li debuteert in 2016 met De zoetzure smaak van dromen: het familieverhaal achter een Chinees restaurant. In 2023 veschijnt Chin. Ind. Rest. kookboek, dat Li schreef samen met Danny Lee, Ka Fai Lee en Yan Ting Yuen: het omvat naast de klassiekers - van babi pangang, bami, foe yong hai tot koe loe kai - ook gerechten die het personeel zelf eet en blikt terug op de geschiedenis van deze restaurants in Nederland.

Gespreksleider is schrijver Hassnae Bouazza die samen met Michelin-sterrenkok Soenil Bahadoer Spicy Chef (2020) en Streetfood (2022) schreef, twee culinaire boeken met verhalen en Surinaams-Indiase recepten. In 2022 verschenen ook van haar hand: haar ‘levenswerk’ Een koffer vol citroenen, een requiem voor en portret van haar moeder.