Alma Mathijsen - door Merlijn Doomernik

De Volkskrant Leesclub Live over 'Het satijnen hart' van Remco Campert

Jan Mulder | Alma Mathijsen | Bert Wagendorp | Mirjam van Hengel
Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival
za 20 jan - 16:00 - 17:20
za 20 jan 2024
16:00 - 17:20
  • za 20 jan 2024
    16:00 - 17:20
    Theater aan het Spui
    Zaal 1

In de Volkskrant Leesclub Live staat het veelzijdige oeuvre centraal van Remco Campert. In het bijzonder zijn roman Het satijnen hart, met de mogelijkheid voor bezoekers om vragen te stellen aan een geweldig schrijverspanel van deskundige liefhebbers van Camperts werk: Jan Mulder, Alma Mathijsen, Bert Wagendorp en Mirjam van Hengel.

Jan Mulder vertelt over Remco als columnist; Alma Mathijsen over Remco als romanschrijver; Bert Wagendorp over zijn verhalen en Mirjam van Hengel over de poëzie. Wilma de Rek, chef boeken van de Volkskrant, neemt deel als gespreksleider.

Als muzikaal-poëtisch intermezzo voeren Frederique van Rijn en acteur/zanger Frans van Deursen een fragment uit van de voorstelling Poëzie is mijn adem met gedichten van Remco Campert, instrumentaal begeleid door Mark Nieuwenhuis en Frank van Bommel.

Over Remco Campert

Remco Campert (1929-2022), geboren in Den Haag, was één van Nederlands geliefdste en veelzijdigste schrijvers. De dichter, romancier en columnist richtte met Rudy Kousbroek het tijdschrift Braak op. Na het verschijnen van de bloemlezing Atonaal in 1951 werden de daarin opgenomen dichters, onder wie Gerrit Kouwenaar, Jan G. Elburg en Hugo Claus, aangeduid als de Vijftigers.

Naast poëzie schreef Remco Campert meerdere romans en novellen. Zo verscheen in 1961 Het leven is vurrukkulluk en in 1968 Tjeempie! of Liesje in luiletterland, boeken die uitgroeiden tot hedendaagse klassiekers. Van 1989 tot 1995 las Campert met Jan Mulder en Bart Chabot in theaters voor uit eigen werk. Van 1996 tot 2006 schreef Campert samen met Mulder CaMu, een gezamenlijke column op de voorpagina van de Volkskrant. In 2004 verscheen de roman Een liefde in Parijs, dat zeer lovend werd besproken en uitgroeide tot een grote bestseller.

In 2006 volgde Het satijnen hart, een weemoedig portret van een schilder die tot op hoge leeftijd niet kan kiezen tussen liefde en kunst. In 2016 verscheen Campert & Campert, een bundeling van alle stukken van Remco en zijn vader Jan Campert. Daarna volgden de dichtbundel Open ogen (2018) en Een knipperend ogenblik, een biografisch portret van Remco Campert door Mirjam van Hengel. Camperts laatste werken zijn Aanelkaar (2019), een briefwisseling met Kees van Kooten, en de dichtbundel Mijn dood en ik (2019), waarin hij op lucide wijze de dood in de ogen kijkt.

Writers Unlimited, Literatuurmuseum, De Bezige Bij en de Volkskrant brengen gezamenlijk tijdens het festival een hommage aan Remco Campert met twee programma’s:

- Deze De Volkskrant Leesclub Live (Theater aan het Spui, zaterdagmiddag 20 januari 2024)

- Ode aan Remco Campert & Uitreiking Haagse Literatuurprijzen (Koninklijke Schouwburg, zondagmiddag 21 januari 2024) met optredens van Kees van Kooten, Ramsey Nasr, Alma Mathijsen, Ellen ten Damme, Benjamin Herman en Corrie van Binsbergen, gevolgd door de feestelijke uitreiking van de Haagse Literatuurprijzen aan onder meer Anjet Daanje, winnaar van de Constantijn Huygens-prijs voor haar gehele oeuvre.