Anna van Kooij

Laura van Dolron brengt nog één keer ‘Mijn naam is Rachel Corrie’

Slaapstaking van hele nacht in het theater: ‘Ik slaap niet, zij zullen nooit meer ontwaken.’
do 16 nov - vr 17 nov
do 16 nov 2023
-
vr 17 nov 2023
 • do 16 nov 2023
  Deuren open
  22:00
  Start
  23:00
  Eind
  08:30
  Theater aan het Spui
  Foyer

In de nacht van 16 op 17 november vindt er een bijzondere bijeenkomst plaats. Laura van Dolron brengt slapeloos de nacht door in Theater aan het Spui, een wake, als aftrap van een landelijke 'slaapstaking' , een estafette in theaters. Het initiatief komt voort uit de wens om aandacht te vragen voor de geweldsescalatie in Palestina en Israël en een oproep tot onmiddellijk staakt het vuren. Hiermee sluit het theater aan bij de wereldwijde roep om het geweld te stoppen.

De avond begint op donderdag om 23.00 uur en zal duren tot naar verwachting 08.30 uur op vrijdagochtend. Toegang is gratis.

Het programma omvat onder andere de tekst van de voorstelling Mijn naam is Rachel Corrie, die 15 jaar geleden op hetzelfde podium werd gespeeld door Van Dolron. Het stuk vertelt het aangrijpende verhaal van de Amerikaanse studente Rachel Corrie, die zich in Rafah, een stad in de Gazastrook als levend schild opwierp tussen de woning van een Palestijnse apotheker en Israëlische bulldozers, met fatale gevolgen.

Betrokkenheid, onmacht en wanhoop

De bijeenkomst biedt een platform om betrokkenheid, onmacht en (wan)hoop vorm te geven. Van Dolron roept mensen op om langs te komen, in gesprek te gaan, stil te staan en stil te zijn. Theater aan het Spui zal die nacht openblijven, zodat mensen kunnen arriveren of gaan wanneer zij willen. Iedereen is welkom om deze nacht samen te beleven.

Deze aankondiging markeert het startschot van een landelijke actie waarbij gestreefd wordt om in meerdere theaters een slaapstaking te organiseren — een wake voor degenen die niet meer ontwaken.

 

Eigenlijk wilde ik Rachel Corrie niet meer spelen, omdat ik te oud ben. Maar nu moet het weer. Juist omdat ik maar door ga met leven, en zij dood blijft. Rachel Corrie en zij allemaal. Ik slaap niet, zij zullen nooit meer ontwaken. Kom als je ook vorm wilt geven aan je betrokkenheid en je onmacht, en je (wan)hoop.

Laura van Dolron

In de media

NRC - ‘Slaapstaking’ om aandacht te vragen voor Gaza
Laura van Dolron: "Ik wil nú iets doen. Er worden vast boeken en voorstellingen over deze oorlog gemaakt, maar die zijn pas over twee jaar af en dat is te laat."

THEATERKRANT - Theatermakers organiseren ‘slaapstakingen’ voor Gaza