Gordon Meuleman

Xizir

Hizir Cengiz | Zaal 3
zo 22 sep - vr 16 mei
zo 22 sep 2024
-
vr 16 mei 2025

In het maandelijkse interviewprogramma Xizir voert prijswinnend journalist en interviewer Hizir Cengiz (o.a. De Correspondent) een-op-eengesprekken met gasten die hij bewondert om hetgeen ze doen of maken.

Op zondagmiddag 22 september spreekt Hizir met Inez Weski en Khaddouj Barghout.

Over de gasten

Inez Weski werkte vijfenveertig jaar als – internationaal gerenommeerd – strafadvocaat. Vorig jaar werd Weski aangehouden. Daarover en over “de geheimhouder als noodlottige redder in andermans nood, over macht en onmacht, het wezen van de rechtsstaat en het lot van de mensheid”, schreef Weski het boek Het geluid van de stilte. Een jaar leven in een voortrazende orkaan. Weski vertelt in Xizir over onder andere haar “fundamentele wantrouwen in de macht en de mensheid als de vaak anonieme eensgezinde, verslindende massa”, maar ook over “hen die als rechtvaardigen in de geschiedenis steeds weer opstaan met moed en mededogen om de ontmenselijking te bestrijden”.

De 25-jarige kunstenaar Khaddouj Barghout zet tattoos, tekent en schildert. In haar moedige en sublieme werk zit, zoals ze zelf zegt: erotiek, feminisme, maar ook angst. Ze portretteert zo “een versmelting van horror en lust”. Haar kunst hing en stond al in Hongkong, Istanbul, meerdere Nederlandse steden, Antwerpen, Londen en Tokio. In Xizir vertelt Barghout over haar filosofie en ze laat een aantal van haar werken zien.

Over Hizir Cengiz

Hizir is meester in de rechten en journalist. Hij schrijft voor onder andere De Correspondent en de Kanttekening columns en essays, over vooral armoede, klassenmigratie en huiselijk geweld. Voor zijn essay in De Groene Amsterdammer, over opgroeien in de Haagse Schilderswijk, won hij de Jan Paul Bresser Prijs 2017. En voor Voetnoot*, een maandelijks live interviewprogramma dat hij twee jaar lang (tot en met mei 2023) maakte, ontving Hizir een Haagse Media Award.