Gordon Meuleman

Xizir

Hizir Cengiz | Zaal 3
do 21 mrt - vr 17 mei
do 21 mrt 2024
-
vr 17 mei 2024

In het interviewprogramma Xizir voert prijswinnend journalist en interviewer Hizir Cengiz (o.a. De Correspondent) een-op-eengesprekken met gasten die hij bewondert om hetgeen ze doen of maken. In de interviews zoekt hij vooral de twijfel, het verwarrende en de stilte. Op 23 februari zijn te gast: schrijver Özcan Akyol, hersenonderzoeker Eveline Crone en kunstenaar Marieke Peeters.

Over de gasten

Özcan Akyol, ook wel: Eus, is columnist, presentator en romancier. Hij schrijft bestseller na bestseller, waaronder zijn nieuwste roman: ‘Afslag 23’. Dat boek gaat over de invloed van je jeugd op je verdere levenspad, het zijn van een sociale stijger, je (niet) thuis voelen, de liefde, criminaliteit, varen van je eigen koers en het soms moeten boeten voor de uitwegen die je kiest. In Xizir vertelt Özcan over Afslag 23.


Hoogleraar Eveline Crone doet al jaren onderzoek naar hoe het brein zich vanaf de geboorte ontwikkelt. Hierover schreef ze onder andere het boek ‘Het puberende brein’, waarvan meer dan 100.000 exemplaren zijn verkocht. Welke kansen bieden de hersenen om jezelf te ontplooien en de dagen te plukken? Hizir vraagt het aan Eveline. 


Visueel kunstenaar Marieke Peeters maakt immense installaties, sculpturen en films, in combinatie met performance. Met haar werk betreedt ze het spanningsveld tussen het comfortabel zijn en het afgrijselijk vinden. Marieke exposeerde al in Nederland, Ierland, Italië en Japan. In 2022 ontving ze een Piket Kunstprijs. Op 23 februari vertelt Marieke over haar filosofie en ze laat wat van haar kunst zien.


Over Hizir Cengiz

Hizir is meester in de rechten en journalist. Hij schrijft voor onder andere De Correspondent en de Kanttekening columns en essays, over vooral armoede, klassenmigratie en huiselijk geweld. Voor zijn essay in De Groene Amsterdammer, over opgroeien in de Haagse Schilderswijk, won hij de Jan Paul Bresser Prijs 2017. En voor Voetnoot*, een maandelijks live interviewprogramma dat hij twee jaar lang (tot en met mei 2023) maakte, ontving Hizir een Haagse Media Award.

Xizir spreek je uit met de Koerdische X, dus de Nederlandse harde G.