Mounir Raji

Xizir

Hizir Cengiz | Zaal 3
vr 20 okt - vr 17 mei
vr 20 okt 2023
-
vr 17 mei 2024

In het interviewprogramma Xizir ontvangt prijswinnend journalist en interviewer Hizir Cengiz aan zijn tafel gasten die hij bewondert om hetgeen ze doen of maken. In de interviews zoekt hij vooral de twijfel, het verwarrende en de stilte. 

Na een betoverende eerste editie vindt op vrijdagavond 20 oktober de volgende Xizir plaats. Hizir voert dan een-op-eengesprekken met Pleuni Veen en Joris van Casteren. 

Pleuni Veen studeerde wiskunde en volgde de Mime Opleiding. In haar dansen, dat intrigerend en betoverend is, gebruikt ze mimiek en lichaamstaal om verhalen te vertellen. Of, zoals ze zelf zegt: In haar mime ontvouwt zich 'haar passies voor denken, onzekerheid, wetenschap en angst'. Hizir interviewt Pleuni over die passies en de verhalen die ze vertelt met mime. En Pleuni zal performen. 
 
Journalist en schrijver Joris van Casteren trad in 2018 aan als coördinator van De Eenzame Uitvaart. Daarmee volgde hij wijlen F. Starik op. Door De Eenzame Uitvaart krijgen overledenen zonder naasten toch een laatste groet, gebracht door een dichter. Eerder schreef Joris onder andere het prachtige essay 'Eenzaamheid'. In Xizir vertelt Joris over de rol van eenzaamheid in zijn leven, oeuvre en de samenleving.

Over Hizir Cengiz

Hizir is meester in de rechten en journalist. Hij schrijft columns en essays over vooral armoede, klassenmigratie en huiselijk geweld, voor onder andere De Correspondent en de Kanttekening. Voor zijn essay in De Groene Amsterdammer, over opgroeien in de Haagse Schilderswijk, won hij de Jan Paul Bresser Prijs 2017. En voor Voetnoot*, een maandelijks live interviewprogramma dat hij twee jaar lang (tot en met mei 2023) maakte, ontving Hizir een Haagse Media Award.
 
Xizir spreek je uit met de Koerdische X, dus de Nederlandse harde G.