Gaafland

Het Nationale Theater i.s.m. EMMA
theatrale avond over burgerparticipatie
ma 18 dec - 20:00 - 22:15
ma 18 dec 2023
20:00 - 22:15
  • ma 18 dec 2023
    20:00 - 22:15
    Theater aan het Spui
    Zaal 1

Gaafland is een theatrale avond met kunstenaars, acteurs en muzikanten over burgerparticipatie. Inspraakavonden, burgerinitiatieven, referenda: hoe (goed) is de samenwerking tussen burgers en politici in onze stad?

Gaafland laat zich inspireren door een scene uit de voorstelling Laagland van Het Nationale Theater. Een inspraakavond op het stadhuis (een ‘keukentafelgesprek’ volgens de lokale ambtenaar) loopt finaal uit de hand. Voor de voorstelling heeft regisseur Eric de Vroedt de scene met de inspraakavond iets zwaarder aangezet en lichtelijk overdreven… of toch niet? “Pijnlijk herkenbaar” is de meest gehoorde reactie van ambtenaren die de voorstelling hebben gezien.

Hoe verloopt de samenwerking tussen Haagse burgers en politici in werkelijkheid? In aanloop naar Gaafland zijn er met verschillende burgers en politici avonden georganiseerd waarin ze hun ervaringen met burgerparticipatie in Den Haag deelden. Kunstenaars waren bij die gesprekken aanwezig. In Gaafland presenteren de kunstenaars hun theatrale analyse van de staat van de burgerparticipatie in Den Haag.

Haagse stadstekenaar Babette Wagenvoort, spokenword-artiest Sebastiaan van Loenen en singer-songwriters Zoe de Jong en Amby Cheneylise tonen hoe de participatiesamenleving er anno 2023 voor staat! 

Met ook voormalig fotograaf des vaderlands Jan Dirk van der Burg, die een weergaloze presentatie geeft van zijn ‘Nederland onder het systeemplafond’-reportage, Associate Lector Urban Governance Christine Bleijenberg spreekt de 'Staat van de Haagse participatie' uit en bijdrages van acteurs van Het Nationale Theater Hein van der Heijden, Bram Coopmans en Mariana Aparicio.

Credits

samenstelling: Paul Slangen
in coproductie met: EMMA
met: Mariana Aparicio, Christine Bleijenberg, Jan Dirk van der Burg, Amby Cheneylise, Bram Coopmans, Hein van der Heijden, Zoe de Jong, Sebastiaan van Loenen, Babette Wagenvoort