Broeien

ENT x Zaal 3: De Composthoop
10 jaar Zaal 3
di 7 nov - 20:00
di 7 nov 2023
20:00
  • di 7 nov 2023
    20:00
    Zaal 3
    De Constant Rebecqueplein 20A

Al 10 jaar lang creëert Zaal 3 vruchtbare grond voor jonge theatermakers, waar ruimte is voor experiment en het ontstaan van nieuwe verbindingen. ENT ziet Zaal 3 als de composthoop van het theaterveld: een voedingsrijke bodem, waar theatermakers materiaal kunnen omzetten in vruchtbaar werk. 
 
Tijdens ENT x Zaal 3: De Composthoop vieren we het 10-jarig jubileum van Zaal 3, en nemen we de tijd om de aard van het theaterveld eens flink onder de loep te nemen. In drie dagen tijd wieden we het onkruid, kijken we wat er broeit onder de oppervlakte en zal nieuw werk ontkiemen. 
 
Ensemble Nieuwe Theaterwerkers (ENT) is een vereniging van nieuwe theaterwerkers die werkt aan meer verbinding tussen alle nieuwe theaterwerkers  die actief zijn binnen het theaterveld. 

Op dinsdag 7 november borrelt, bruist en broeit  het in Zaal 3. In het broeiproces van de composthoop komen allerlei verschillende stoffen samen om later te kunnen ontkiemen. Dat broeiproces is een periode van voorbereiding op het nieuwe. In dit composteringsproces kan de temperatuur hoog oplopen.
 
In een tijd waarin we steeds meer activisme in het theater zien, willen wij het hier eens vurig over hebben. Is er een taak weggelegd in het theater voor activisme? Of wordt theater hiermee ingezet als middel, en gebruikt om een doel te bereiken? Beperkt dat de artistieke vrijheid?
 
We trappen af met twee statements over WEL of GEEN activisme binnen theater. Het is een prikkelend startpunt voor een debat met de gasten, het publiek en de nieuwe theaterwerker. Want als we broeien, hoe broeien we dan? De avond eindigt na misschien wel stevige onenigheid weer in harmonie met elkaar tijdens een muzikaal optreden van activistische punkband Consensual Peggy

Credits

Concept programma door Jip Roemaat, Minne Thomas, Elise de Leede, Florien Scholten van Aschat, Rajja Gomez Iglesias, Bregt van Deursen, Jannah de le Lijs | Beeld door Solar Vlaar 


ENT is momenteel Anne Reitsma, Rinke Brans (bestuur), Emma van den Elshout, Esther van der Wel, Annebelle Hinam, Folashade Ilemobade, Ilse Schutter, Ties Jansen, Evelien Kanters, Ezra Koppejan, Hanneke van der Paardt, Tamar Lagas, Anne Meffert, Lou Mertens, Sebbe Poll (bestuur), Sam Schwarz (bestuur), Stephanie Stumpel, Edo Stolk, Just van Bommel, Esther Ymkje van Steenis (bestuur), Andrea Vermeer, Solar Vlaar (bestuur), Kathlyn Wuyts, Anna Huizing, Belle Lammers, Iris Rodenburg, Bregt van Deursen (bestuur), Zoë Lodewijks, Isa van der Haar, Minne Thomas, Florien Scholten van Aschat, Jip Roemaat, Jannah de le Lijs, Elise de Leede. In totaal zijn er 370 leden van ENT.