Remco Campert - door Stephan Vanfleteren

Ode aan Remco Campert & Uitreiking Haagse Literatuurprijzen

Ellen ten Damme | Kees van Kooten | Alma Mathijsen | Corrie van Binsbergen | Benjamin Herman
Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival
zo 21 jan - 14:30 - 17:35
zo 21 jan 2024
14:30 - 17:35
  • zo 21 jan 2024
    14:30 - 17:35
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote zaal

Om het leven en werk van Remco Campert groots te vieren vindt op de slotdag van het Writers Unlimited Internationaal Literatuurfestival Den Haag op deze zondagmiddag een Ode aan Remco Campert plaats, voorafgaand aan de uitreiking van de Haagse Literatuurprijzen aan onder meer Anjet Daanje (Het lied van ooievaar en dromedaris).

Het programma wordt georganiseerd door Writers Unlimited in samenwerking met het Literatuurmuseum en De Bezige Bij.

Ode aan Remco Campert

Remco Campert zal worden geëerd met optredens door prominente gasten als zanger Ellen ten Damme, schrijvers Kees van Kooten en Alma Mathijsen, gitarist Corrie van Binsbergen en jazzmusicus Benjamin Herman die zich door de persoon en het werk van Remco laten inspireren.

Remco Campert (1929-2022) werd geboren in Den Haag. Hij was een zeer geliefd dichter, romancier en columnist. Voor zijn poëzie ontving hij onder meer de Reina Prinsen Geerligsprijs, de Poëzieprijs van de gemeente Amsterdam, de Jan Campertprijs, de P.C. Hooft-prijs en De Gouden Ganzenveer. In 2015 werd hij bekroond met de Prijs der Nederlandse Letteren.

Naast poëzie schreef Remco Campert meerdere romans, verhalen en novellen. Zo verscheen in 1961 Het leven is vurrukkulluk, in 1968 Tjeempie! of Liesje in luiletterland, en in 2004 Een liefde in Parijs; boeken die uitgroeiden tot klassiekers. Van 1989 tot 1995 las Campert met Jan Mulder en Bart Chabot in theaters voor uit eigen werk. Van 1996 tot 2006 schreef hij samen met Mulder een gezamenlijke column op de voorpagina van de Volkskrant, CaMu. Camperts laatste werken zijn Aanelkaar (2019), een briefwisseling met Kees van Kooten, en de dichtbundel Mijn dood en ik (2019), waarin hij op lucide wijze de dood in de ogen kijkt.

Uitreiking Haagse Literatuurprijzen

De Haagse Literatuurprijzen die worden uitgereikt zijn de Constantijn Huygens-prijs, de Jan Campert-prijs, de F. Bordewijkprijs en de Nienke van Hichtum-prijs.

De Constantijn Huygens-prijs is toegekend aan Anjet Daanje; de laureaten van de overige drie prijzen worden dit najaar bekend gemaakt.

Anjet Daanje debuteert in 1993 met de roman Pianomuziek in de regen. Daarna bouwde zij aan een literair universum dat wat betreft spanwijdte en verteldrift zijn gelijke niet kent. De jury is "onder de indruk van de overweldigende kracht van dit eigenzinnige oeuvre." Het oeuvre van Daanje bestaat uit romans, scenario’s, novellen en een bundel met vertaalde en eigen gedichten. De herinnerde soldaat (F. Bordewijk-prijs 2020) betekende haar doorbraak naar een groot publiek. Met Het lied van ooievaar en dromedaris (Boekenbon Literatuurprijs 2022; Libris Literatuur Prijs 2023) verlegde zij de grenzen van de historische roman. Haar boeken tonen de macht van de verbeelding en zitten dicht op de huid van onze tijd.