Nationale viering Dag van de Marrons 2023

Sporen van Haar
Kula Skoro
zo 8 okt - 15:00
zo 8 okt 2023
15:00
  • zo 8 okt 2023
    15:00
    Koninklijke Schouwburg, Den Haag
    Grote zaal

De nationale viering Dag van de Marrons vindt jaarlijks plaats in Den Haag in aanwezigheid van de traditionele gezagsdragers die de dag officieel openen met een gezamenlijk plengoffer. Marrons zijn nazaten van tot slaaf gemaakten die zichzelf bevrijd hebben van slavernij en guerilla-oorlogen voerden tegen de kolonisator. Kula Skoro brengt jaarlijks rondom De Dag van de Marrons een nieuw theaterstuk uit dat inzicht geeft in de geschiedenis en Marroncultuur van Suriname. Een cultuur die ook wel het best bewaarde stukje Afrika buiten Afrika wordt genoemd. De herdenking van de Dag van de Marrons voert terug naar de diverse vredesverdragen die zijn afgedwongen door mensen die hun vrijheid hebben teruggewonnen van de Nederlandse koloniale overheid.

 

Sporen van Haar is een multidisciplinaire theatervoorstelling waarin grote thema’s als strijd en overleven in de koloniën vanuit vrouwelijk en Afrikaans perspectief worden verbeeld in afro-futuristische vormen. De inspiratiebron is de West-Afrikaanse zwarte rijst die mee werd gesmokkeld in de haren van Marronvrouwen, en de betekenis hiervan vandaag de dag.

Met het kaartje voor de voorstelling SPOREN VAN HAAR  van 20:15 uur heb je de hele dag toegang tot het programma van de Dag van de Marrons in de Koninklijke Schouwburg.

Programma

14:30 ontvangst
15:15 Krutu met gezagsdragers
15:15 Film: Kinderen van Mavungu

16:00 lezing Tinde van Andel (etnobotanicus)
16:30 Film: Kinderen van Mavungu

16:45 Plengoffer en vredeslezing

17:30 Diner Meeke's Catering (maaltijdticket à € 12,50)
17:45 Taki Makandi (interactief gesprek tussen twee generaties)
18:30 Film: Kinderen van Mavungu

18:45 MATYEKE culinaire theater performance (plus ticket à € 30)

20:15 Theatervoorstelling: Sporen van haar

21:40 After party met live muziek van Brayn Hij & live band

Doorlopend: wojo met boeken, kruiden, sieraden, pangi's etc. en een kids atelier verzorgd door Tembe Art

In de 17e eeuw wisten tot slaaf gemaakte Afrikanen zich te bevrijden van de gruwelijke Nederlandse plantages in Suriname. Bijzonder hierbij was dat vrouwen zwarte rijst meesmokkelden door deze in hun gevlochten haar te verstoppen. Deze rijst en hun eeuwenoude kennis van rijstlandbouw in Afrika waren van belang voor het overleven van de Marrons, die een nieuw leven opbouwden in de Amazonewouden van Suriname. Tot op heden wordt deze van origine Afrikaanse rijstsoort nog verbouwd in Afrika én in de binnenlanden van Suriname waar zij, black alesi genoemd, een spirituele betekenis heeft in de Marroncultuur bij rituelen en het eren van de voorouders. 

Sporen van Haar is een ode aan de Marronvrouwen en de zwarte rijst, met de rijstkorrel als symbool voor de (bewijs)sporen in ons heden die ons, langs het spoor van de rijst, terugleiden naar de trans-Atlantische slavernij en de Afrikaanse roots. We openen het perspectief van de Marronvrouwen en de unieke, onbekende verhalen die werden overgedragen van vrouw op vrouw en nu nog worden verteld en gezongen. Ze vertellen ons over de risico’s en gevaren die ze trotseerden, het verlies van eigen land, veerkracht, het behoud van eigen cultuur binnen een extreem systeem van onderdrukking, een nieuwe relatie met de Surinaamse wouden en de kennis van aarde, natuur en landbouw.

After party met live muziek van Brayn Hij & live band

Live after party met Brayn Hij & band

Credits

Sporen van Haar is een productie van het Plein Theater in samenwerking met Kula Skoro en een collectief van podiumkunstenaars, naar aanleiding van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden 150 jaar afschaffing Slavernij van Nederland.

Regie: Berith Danse | Marrondans en co-regie: Josè Tojo | Choreografie: Dayna Martinez Morales | Acteurs/dansers: Alexandra Loembé, Angelika Naingie, Josè Tojo, Fatou Samb, Dayna Martinez Morales | Scenografie en concept: Bartel Meyburg | Componist: Ivo Bol | Video vormgeving: Bouba Dola | Kostuum en vormgeving: Daphne Karstens | Dramaturgie: Caroline van Leerdam | Lichtontwerp: Frank Oorthuys | Techniek: Frank Oorthuys, Esther Bernard, Gert Scheper | Campagnebeeld: PaulinaMatusiak&EddyWenting | Poster: Studio Matusiak | Advies; Oumar Mbengue | Pr en communicatie: Elise Vroonhof | Producent: Plein Theater | Onderdeel van de Black Achievement Month 2023 | Met dank aan: Tinde van Andel, Ivette Forster, Carl Haarnack, Ruth Sotong-Alexander, Tolin Alexander, Lonnie van Brummelen, Siebren Haan. e.a. | Boekingen vanaf 2024 via: Van Baasbank Productions

Mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Amsterdam, Gemeente Amsterdam- Stadsdeel Oost, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Fonds 21, Bernard Cultuurfonds Noord-Holland, BeamSystems, Kater Audio Techniek en Monsterverbond 

De voorstelling bevat twee gedichten van Radna Fabias uit de dichtbundel Habitus (2018), Singel Uitgeverijen en een gedicht van Babs Gons uit de dichtbundel; Doe het toch maar (2021), Uitgeverij Atlas Contact.