Patrick Post

Wat is ruimte waard?

theatercollege door Marjolijn van Heemstra
do 2 nov - za 4 nov
do 2 nov 2023
-
za 4 nov 2023

Voor de Maand van de Filosofie schreef theatermaker en journalist Marjolijn van Heemstra het essay Wat is ruimte waard over het nieuwe kolonialisme in de ruimte. Het werd uitgegeven door De Correspondent. Op donderdag 2 t/m zaterdag 4 november staat Marjolijn bij ons in Het Paradijs van de Koninklijke Schouwburg met haar inspirerende theatercollege over koloniaal denken van vroeger en nu. Van mijnbouw in Suriname naar mijnbouw op de maan. 

Wat is ruimte waard

In 1923 stond Aarnoud van Heemstra, destijds gouverneur van Suriname, na een zware tocht door de jungle op de top van de Volzberg, een hoge rots in een zee van groen. De verpletterende schoonheid van het landschap leek aan hem niet besteed. Wat Van Heemstra wél zag waren economische mogelijkheden. Kort nadat hij op de Voltzberg stond, zou hij noordelijker in Suriname massaal bomen laten vellen. Hij zou wegen laten aanleggen waar ooit water kronkelde. De grond laten openbreken op zoek naar steenkool en de zeer gewilde grondstof bauxiet. Zijn gouverneurschap zou in het teken staan van de mijnbouw die verwoestende sporen in het landschap trok.

Honderd jaar later worden de eerste contracten getekend voor mijnbouw op de maan. In de ruimte lonkt het nieuwe goud. Waar vroeger verre landschappen gekoloniseerd werden, zijn nu planeten aan de beurt, miljardairs lanceren de ene raket na de andere raket. Waar komt de hebzucht vandaan? Wat drijft de mens om zich vertes toe te eigenen? En hoe voorkomen we dat het landschap van de maan straks hetzelfde soort littekens vertoont als het landschap van Suriname?

In haar theatercollege Wat is ruimte waard legt Marjolijn van Heemstra - familie van de gouverneur - het kolonialisme van het verleden en de toekomst naast elkaar.

Over Marjolijn van Heemstra

Marjolijn van Heemstra (1981) studeerde godsdienstwetenschappen met als doel conflictbemiddelaar te worden. Voor het zover kwam rolde ze het theater in en inmiddels werkt ze als dichter, schrijver, theatermaker, journalist en podcastmaker. Marjolijn onderzoekt in haar werk op een toegankelijke manier hoe we anders kunnen nadenken over onszelf en de wereld. Sinds 2019 schrijft ze voor De Correspondent over de vraag hoe de ruimte ons kan helpen om anders naar de aarde te kijken. Haar non-fictie boek over dit thema, In lichtjaren heeft niemand haast, werd verkozen tot NPO radio 1 Non-fictie Boek van het Jaar 2021. In 2023 schreef Marjolijn het essay voor de maand van de filosofie, Wat is ruimte waard. Daarnaast maakt ze regelmatig podcasts (o.a. Sør, Stadsastronaut, Als geschiedenis in je opstaat). De afgelopen twee jaar hield ze zich vooral bezig met De Nacht-Wacht, een onderzoek van meerdere jaren naar de waarde van de nacht en het donker.