Huis van Troje

Toneelschuur | Mateusz Staniak
di 2 apr en wo 3 apr
di 2 apr 2024
en
wo 3 apr 2024

De Trojaanse oorlog is een mythe, maar de val van Troje is een feit. Maar waar beginnen de verhalen en houden de feiten op met bestaan? Wanneer een oorlog woedt op de schermen van onze tv’s of smartphones, denken we de waarheid te zien, terwijl het een verhaal is dat we voorgeschoteld krijgen door de media. Hoe worden de feiten gepresenteerd? En wie heeft daar baat bij?

Troje staat op het punt van omvallen. De toekomst van de stad wordt niet bepaald door het lot of de goden, maar door de Trojaanse elite: Koningin Hecuba neemt alleen genoegen met een overwinning en is bereid hier alles voor op te offeren. Andromache moet de troon veiligstellen voor haar zoon. En Cassandra gelooft dat zij de enige is die haar familie van zichzelf kan redden. Via hun machtspositie kan de bevoorrechte klasse zich een niveau van comfort en veiligheid veroorloven. Ondertussen staat het volk op het slagveld. Maar wat is patriottisme waard als het overwinnen van de oorlog hoofdzakelijk zorgt voor een bevoorrechte, gevestigde orde?

Credits

geïnspireerd door Cassandra van Leisa Ukrainka, Griekste Tragedies, Mythologie en de actualiteit | coproductie Toneelschuur Producties, Internationaal Theater Amsterdam | regie Mateusz Staniak | met Nadia Amin, Yaqien Bouhbaka, Elsie de Brauw, Laura de Geest, Mona Lahousse, Carlo Paardenkooper