Filosofische ontmoeting met Denker des Vaderlands Marjan Slob over Chaos

Filosofie in Den Haag
zo 14 apr - 15:00 - 16:30
zo 14 apr 2024
15:00 - 16:30
  • zo 14 apr 2024
    15:00 - 16:30
    Zaal 3
    De Constant Rebecqueplein 20A

Filosofie in Den Haag organiseert tijdens de Maand van de Filosofie een middag over Chaos, het thema van dit jaar.

Volgens Ludwig Wittgenstein moet de filosoof ‘in de oude chaos afdalen en zich daar thuis voelen’. En zo gaan zij in de Maand van de Filosofie afdalen in de chaos van vandaag met de Denker des Vaderlands Marjan Slob. Op zoek naar een antwoord op de vraag hoe chaos tot orde, creativiteit en pluraliteit kan leiden.

Onze moderne samenleving is gebaseerd op orde. We proberen chaos uit te bannen, maar met de aanhoudende stroom crises lijkt de maatschappelijke chaos compleet. Van de crisis rond waarheid (post-truth), de klimaatcrisis en de vluchtelingencrisis tot aan geopolitieke crises en oorlog.

Ook als individu kunnen we het gevoel hebben dat het leven ons ontglipt. Hebben we nog de regie over onze persoonlijke data en eigendommen? En hoe gaan we om met het informeler worden van cultuur en traditie? Moeten we meer orde organiseren, in ons eigen leven, in de samenleving, op wereldschaal? Of moeten we meer ruimte geven aan chaos?

Marjan Slob gaat eerst in gesprek met twee Jonge Denkers, dat zijn filosofieleerlingen uit het Voortgezet Onderwijs die een winnend essay over Chaos hebben geschreven. Daarna zet zij haar eigen ideeën rondom Chaos uiteen en gaat zij actief in gesprek met het publiek.

Over Marjan Slob

Marjan Slob is de Denker des Vaderlands sinds april 2023 en tot april 2025. Haar motto in deze periode is 'ruim denken'. Onder dat motto gaat ze graag met anderen – denkers, dromers, kunstenaars, beslissers, piekeraars, levensgenieters – in gesprek om te onderzoeken wat het betekent om met elkaar ons leven op aarde te delen.

Over Filosofie Den Haag

Daag je denken uit!

Filosofie hoort in Den Haag. Stad van Vrede en Recht, van het zand en het veen, met zijn vele culturen en overtuigingen. Meerdere keren per seizoen organiseert Filosofie Den Haag daarom activiteiten met filosofen en andere denkers in Zaal 3. Hierin worden onderwerpen die in de stad en samenleving spelen besproken met gasten en publiek. En gunnen we onszelf de tijd om te denken en te bevragen, om te twijfelen en om niet-te-weten. Voor iedereen die niet bang is om van mening te veranderen.