Veerle Bastiaanssen

THE BEAR

SALIX kameropera
ma 18 dec en di 19 dec
ma 18 dec 2023
en
di 19 dec 2023

SALIX blaast kameropera nieuw leven in. De jonge theatergroep bedient een nieuwe generatie operaliefhebbers met toegankelijke kameropera's: humorvol, toegankelijk én compact.

De ‘extravaganza’ The Bear (1967) van William Walton is gebaseerd op een klucht van Tsjechov en schildert een tragikomisch verhaal af tegen de achtergrond van een hoogst onwaarschijnlijke situatie. Dit stuk kaart op een ongedwongen manier het proces van verdriet, vernieuwing, verwerking en verleiding aan.

De weduwe Popova zwelgt in verdriet om haar overleden man. Ondanks dat haar huishulp Luka haar erop wijst dat het jaren geleden is dat dit gebeurde, is ze ontroostbaar. Als ze weer een driftbui krijgt door een triviale herinnering, wordt er aangebeld. Een bekende van haar man, Smirnov, staat voor de deur om een oude schuld van haar overleden man te innen. Popova weet van niets, en probeert er onderuit te komen, waarop Smirnov besluit om bij haar op de bank te wachten tot ze het geld heeft. Zijn botheid is ongekend en Popova roept uit: “You sir, are a bear! A brute! A monster! A bear!”. Gekrenkt daagt hij haar uit voor een duel, wat ze graag accepteert, al moet hij haar nog wel even laten zien hoe een pistool precies werkt. Tijdens zijn demonstratie van het wapen, is de spanning tussen de twee om te snijden. Wordt er een kogel afgevuurd? Of wordt er een liefdespijl geschoten?

Gebracht door de nieuwe, idealistische makers van SALIX, vormt The Bear als voorstelling de perfecte eerste kennismaking met opera. Een luchtig, vermakelijk en compact alternatief voor de vaak lange en zware stukken.

In de media

TROUW ★★★★
“Extravagante klucht is een kleine, maar fijne uitvoering”

PLACE DE L'OPERA
“veel te veel leuke details en parodiërende momenten om ze allemaal op te noemen”

THEATERKRANT
“Een aanstekelijke, vrolijke en tegelijk inhoudelijk interessante kameropera”

Credits

Popova Lucie van Ree
Smirnov Jorne van Bergeijk
Luka Fabian Homburg

regie Rennik-Jan Neggers | licht en techniek Vincent Hoogstra | scenografie Anouk Boon | muzikaal leider Ben Weishaupt | viool Natálie Kulina | percussie Helmer Bijl | fagot Noortje van Doorn

The Bear is een productie van SALIX kameropera onder leiding van Rennik-Jan Neggers (artistiek leider) en Lisanne van Vucht (zakelijk leider).