Meer dan duizend woorden

Het Zuidelijk Toneel
di 21 mei - 20:15 - 21:30
di 21 mei 2024
20:15 - 21:30
  • di 21 mei 2024
    20:15 - 21:30
    Theater aan het Spui
    Zaal 2

Een theatrale live foto-expositie

Van Fijnaart, naar Fine Art: Meer dan duizend woorden vertelt het verhaal van Ahmet Polat, een prijswinnende fotograaf en filmmaker. Geïnspireerd door zijn moeders woorden: “Laat je door niemand tegenhouden, zelfs niet door mij”, verliet hij op 17-jarige leeftijd zijn Brabantse geboortedorp Fijnaart. Van aardbevingen tot topmodellen voor Vogue, alles ving hij met zijn camera, gedreven door een passie voor het vastleggen van de ziel van de mens. Als hem wordt gevraagd waar hij geboren is zegt hij altijd: “I was born in Fine Art”.

In deze theatrale live foto-expositie, door de makers van De Bastaard, ga je aan de hand van Ahmets foto’s en video’s op reis door zijn leven.

Een reis die begint op een cruciaal moment in Ahmets vroege carrière: zijn eerste grote fotografieproject, het vastleggen van de aardbeving in 1999 in Turkije. En bijzonder – en verdrietig – genoeg eindigen we ook weer in Turkije; met een reis naar Ahmets familie in Gaziantep, getroffen door de verwoestende aardbeving in februari 2023.

Het wordt een reisverslag, een persoonlijke zoektocht en een bloemlezing. Van zijn worsteling met fotografieredacties over de manipulatie van het beeld tot de representatie van het anders zijn. Een multidisciplinaire voorstelling over professionele en persoonlijke groei, tegen de achtergrond van historische gebeurtenissen.

In de media

'De charmante El Kaoui kruipt af en toe in Ahmets huid en vertelt meeslepend en expressief over bepalende gebeurtenissen in Polats leven' - de Volkskrant

'Meer dan duizend woorden is een voorstelling die net als een goede foto een duidelijk verhaal vertelt, maar als je langer ernaar kijkt toch steeds diffuser, ambiguer en meerduidiger wordt.' - Theaterkrant

Over Ahmet Polat en Rashif El Kaoui

Ahmet Polat (Fijnaart, 1978) is een prijswinnend fotograaf en filmmaker. Zijn werk wordt internationaal tentoongesteld. Onder meer in het Stedelijk Museum Amsterdam, Foam Fotografiemuseum, Rijksmuseum Amsterdam, Istanbul Modern en BOZAR Brussel. Daarnaast kun je hem kennen van zijn vaste fotorubriek bij Buitenhof, als Fotograaf des Vaderlands of als jurylid in het tv-programma Het perfecte plaatje.

Rashif El Kaoui (Diest, 1988) is acteur, audio-maker en schrijver. Hij studeerde in 2014 af als Master Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. In 2016 werd zijn proza bekroond met de El Hizjra Literatuurprijs. Als acteur wisselt Rashif af tussen ‘klassieke’ grote zaal producties en kleinere meer sociaal geëngageerde projecten. Zo was hij te zien in voorstellingen van ’t Arsenaal, hetpaleis, fABULEUS en Het Nieuwstedelijk. Daarnaast doceert hij onder meer aan het Conservatorium van Antwerpen, LUCA Drama & de Academie voor woord, muziek & dans te Morstel.

Credits

Tekst en spel Rashif El Kaoui | Beeld en spel Ahmet Polat | Artistiek advies Piet Menu | Decorontwerp Annejet Brandsma | Kostuumontwerp Ilse Vermeulen | Muziek Michelle Samba | Productie Rianne Valstar | Techniek Arco Middendorp | Fotografie campagnebeeld Sofie Knijff