Om de hoek woont een struik (6+)

Plankton
wo 21 feb
wo 21 feb 2024

Deze voorstelling kan helaas niet doorgaan, omdat een acteur ziek is geworden. Kaartkopers zijn op de hoogte gesteld. Tip: er zijn nog genoeg kaartjes voor de voorstelling Gullivers Reizen (8+) op zondag 25 februari in Theater aan het Spui!

 

De dag breekt aan, een vuilnisbak waait om, een plastic zakje verstrikt zich in de takken van een boom, een duif poept op het standbeeld, de krokussen gaan open. Deze heerlijk fantasievolle en woordeloze voorstelling wordt begeleid door een filmische soundtrack van Studio Ree.

In Om de hoek woont een struik brengt makersduo Plankton, Sonja van Ojen en Hendrik Kegels, een zelfgebouwde miniatuurstad tot leven. Niet de mensen, maar de Esdoorn, de Lantaarnpalen, het Openbare Toilet, de Schoorsteen, de Kevers onder de tegels en de Kiosk op het plein spelen de hoofdrol.

Over Plankton

Plankton maakt beeldend theater voor alle leeftijden. Het werk van het makersduo is beeldend, absurdistisch en speels. Sonja van Ojen en Hendrik Kegels studeerden allebei af aan de performance-opleiding van de Toneelacademie Maastricht. Samen maakten ze eerder de voorstellingen Phantom Island en Microlepidoptera. Zij zijn verbonden aan het Makershuis Tilburg en Feikes Huis en in het najaar van 2021 startte het duo een vierjarig taaltraject bij Stip jeugdtheaterproducties. 

In de media

“In Om de hoek woont een struik zijn het de dingen, de muren, de DIXI-toiletten en de ondergrondse keien die tot leven komen”... “Zo stimuleren de makers de fantasie én de aandacht voor onze omgeving – eenmaal weer buiten valt ieder kleurig detail je op, van een scheef paaltje tot balkons in aanbouw. En voor je het weet, rijd je met een nieuw verhaal in je hoofd over een rotonde”. Theaterkrant 

“Het hoogtepunt van de openingsweek van Tweetakt Festival is het beeldende Om de hoek woont een struik” (…) “wat volgt is een wonderlijk feest van winkelwagentjes in polonaise, discoënde flatgebouwen en een schuchter flirtende treurwilg. De wereld, zo blijkt heeft de mens niet nodig om een feestje te vieren.” NRC 

English

In Om de hoek woont een struik the makers duo Plankton, Sonja van Ojen and Hendrik Kegels, brings a self-built miniature town to life. It’s not its inhabitants who take the leading role, but the Maple Tree, the Lampost, the Public Toilet, the Chimney, the Beetles under the paving stone and the Kiosk in the square.

Dawn breaks, a rubbish bin is blown over, a plastic bag gets caught in the branches of a tree, a pigeon poos on a statue, the crocuses open... This fantasy-full and wordless production is accompanied by a cinematic soundtrack from Studio Ree. 

Credits

concept, maquette en uitvoering Plankton - Sonja van Ojen en Hendrik Kegels | eindregie Lisa Schamlé (La Isla Bonita) | dramaturgie Pol Eggermont | houten constructie Vincent van Ojen | licht Thomas Claessens | muziek Studio Ree (Frederik de Clercq) | ondersteuning decor Dominique van de Zande, Wieke van Rosmalen en Vincent van Ojen | coaching Ilrish Kensenhuis 

In coproductie met Feikes Huis, Makershuis Tilburg en Festival Cement 
Mogelijk gemaakt door Amarte fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, BNG Theaterstimuleringsprijs, Annetheater, Gravin van Bylandt Stichting, Gemeente Helmond en Brand Cultuurfonds Limburg