Sanne Peper

SUPERPOSITION

Toneelschuur Producties | Vanja Rukavina
Met boventiteling
wo 6 dec en do 7 dec
wo 6 dec 2023
en
do 7 dec 2023

Als je het allemaal objectief bekijkt; als we het even cijfermatig benaderen; als we ‘next level’ gaan: ontdekken we dan dat we allemaal hetzelfde zijn? Of ontdekken we dan juist dat alle ontelbare verschillen tussen mensen en culturen nog veel dieper liggen dan we denken? 

SUPERPOSITION is een humoristische voorstelling als een absurde algebraïsche vergelijking: de overeenkomsten en verschillen tussen Nederland en Japan, tussen kansrekening en geometrie, tussen man en vrouw en tussen nieuwkomerschap en ervaring worden tegen elkaar afgezet. Wat blijft er als kern aan beide zijden van de vergelijking over? En wat kan er tegen elkaar worden weggestreept? Een idealistische en academische voorstelling vol karaoke, cocktailparty's en een hartstochtelijk wiskundig seminar. 

Een internationaal topteam van Nederlandse en Japanse wiskundigen is dicht bij het ontdekken van een formule die cultuurverschillen verklaart. Hun clashes en misverstanden onderling vormen het beste argument dat hun model broodnodig is. In de wiskunde is er 1 waarheid, en om die in stand te houden worden er soms imaginaire getallen verzonnen of wordt er met nog-niet-bewezen theorieën gewerkt. Is er ook zo’n waarheid over culturen? Of kunnen er, net als in de kwantummechanica, ook twee verschillende dingen tegelijk waar zijn? 

★★★★ Vanja Rukavina brengt prachtig de valkuilen van samenwerking in kaart

Trouw

In de media

"SUPERPOSITION is een humoristische voorstelling, vol geestige taalgrappen- en grollen – ‘all craziness on a stick’ –, maar laat vooral zien wat we eigenlijk al weten: de mogelijkheden tot miscommunicatie zijn legio." - Theaterkrant 

★★★★ "SUPERPOSITION is een heerlijke identiteitsmindfuck die volledig vastdraait in zichzelf. Het is ook een impliciet pleidooi voor eigenheid: juist in het omarmen van al die grote en kleine verschillen, kunnen we elkaar vinden." - Volkskrant 

★★★★ "Een ode aan - en een satire op - doorgedreven wetenschappelijk positivisme" - NRC

Over Vanja Rukavina

Vanja Rukavina rondde in 2011 zijn acteursopleiding aan de Toneelacademie Maastricht af en speelde meteen na zijn afstuderen gedurende een periode van 6 jaar in verschillende voorstellingen bij Internationaal Theater Amsterdam. Sinds 2017 speelt Rukavina bij Het Nationale Theater waarin hij in 2018 voor zijn rol in de voorstelling The Nation de Arlecchino won voor beste mannelijke bijrol. In 2014 maakte hij samen met Daria Bukvic, Saman Amini en Majd Mardo de voorstelling Nobody Home die geselecteerd werd voor het Theaterfestival. Zijn eigen performance BOKKO in samenwerking met Karel van Laere reisde gedurende 8 jaar door Europa, China en Zuid-Korea en in 2019 presenteerde hij zijn solovoorstelling LANGUAGE over taal en identiteit, die in datzelfde jaar werd genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs.