Karin Jonkers

Blue Hour

MATZER Theaterproducties | &Brakema
di 30 apr - 20:15 - 21:30
di 30 apr 2024
20:15 - 21:30
  • di 30 apr 2024
    20:15 - 21:30
    Theater aan het Spui
    Zaal 2

In een tijd waarin de wereld soms in brand lijkt te staan, gingen schrijver Jibbe Willems en regisseur Liliane Brakema op zoek naar een nieuwe, hoopvolle wereld. In Blue Hour creëren zij door middel van tekst, muziek, dans en ingeleefd spel van meervoudig Theo d’Or genomineerde actrice Alejandra Theus een opening naar een nieuwe toekomst.

De voorstelling is geïnspireerd op het met een Pulitzer Prize bekroonde The Road van Cormac McCarthy. In de plaats van de vader in het boek, staat in Blue Hour juist de moeder en de rol en positie van vrouwen centraal.

Blue Hour neemt je mee op de mentale en fysieke reis van een jonge moeder en haar pasgeboren dochter. Zij dragen de bagage van hun verleden, het heden en de toekomst met zich mee. Om te overleven moet ze grote keuzes maken. Krachtig en hoopvol leert zij op haar reis anders kijken en ook vertrouwen te hebben in de schaduwkanten van zichzelf.

De voorstelling is een ontdekkingsreis naar wat er in ons leeft dat we kunnen gebruiken om een nieuwe toekomst vorm te geven. En zoals bij elke nieuwe start, is de toekomst niet in hapklare blokjes uitgelegd, maar wacht er wel een betere wereld achter de blauwe horizon.

Brakema’s expressieve werk kenmerkt zich door het gebruik van beweging om het verhaal te ondersteunen. Alejandra Theus geeft in deze voorstelling met haar lichaam een extra dimensie aan de poëtische tekst.

Nagesprek in de zaal

Bij deze voorstelling is een nagesprek inbegrepen. Direct na de voorstelling is er de mogelijkheid om, onder leiding van een gespreksleider van MATZER, samen met je mede-bezoekers de thema’s van de voorstelling te verkennen en uit te diepen.

“Jibbe Willems en ik proberen woorden te geven aan de onbeschrijfelijke verantwoordelijkheid van een kind in deze wereld zetten. En de hoop die dat onvermijdelijk met zich meebrengt.”

Liliane Brakema (regisseur)

In de media

BRABANT CULTUREEL
“Alejandra Theus speelt bewonderenswaardig de tachtig minuten durende toneelsolo.”

PAROOL
"Doorleefd gespeeld door Alejandra Theus"

Credits

tekst Jibbe Willems
regie Liliane Brakema
spel Alejandra Theus
compositie Helge Slikker
dramaturgie Florian Hellwig
regie assistent Ryan van der Elst
dans / beweging Maria Ribas
lichtontwerp Vinny Jones
decorontwerp Django Walon
kostuumontwerp Dieuweke van Reij
techniek Casper Vriens